IVANIĆ: Onaj ko nas vraća u prošlost, čini štetu BiH

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić do jučer nije komentirao prošlosedmičnu odluku Vlade Republike Srpske da prekine saradnju s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) te Sudom i Tužilaštvom BiH, kao ni činjenicu da su naknadno promijenili stav. U razgovoru za „Dnevni avaz” Ivanić kaže da je htio imati kompletnu pismenu informaciju o onome što se događalo u Bosanskom No vom 10. decembra, kada su uhapšena petorica osumnjičenih za ratne zločine.

– Iz usmenih saznanja imam informaciju da je sve išlo u skladu s procedurama koje su i ranije primjenjivane, a da je na sličan način izvršen i pregled Policijske stanice u Goraždu u Federaciji. Dobio sam informaciju da su pripadnici MUP-a RS i SIPA-e sarađivali i da je to bilo vrlo korektno. Zato ja i nisam izlazio s nekim oštrim stavovima i smatram da funkcionisanje SIPA-e treba biti u skladu s dosadašnjom praksom i ne vidim apsolutno nikakav problem u tome – kazao je Ivanić i dodao da mu je drago što je došlo do smirivanja situacije.

Ivanić ističe da je ovaj slučaj pokazao koliko je stanje u BiH rovito, ali i kako je u svemu ovom važno imati razuman pristup.

– Previše emotivne reakcije apsolutno nisu dobre i ja sam se uvijek trudio i trudit ću se i ubuduće da reakcije takve vrste ne dolaze. Uporno ponavljam da je jedini izlaz za BiH okretanje budućnosti, a ne prošlosti i bit će manje sukoba. I svako onaj ko nas vraća na prošle teme, ma koliko bio uvjeren da je u pravu, čini štetu prvo sebi, pa onda i cijeloj BiH – potcrtao je Ivanić.

Ističe da je raspletu krizne situacije doprinio i odlučan stav čelnika SIPA-e i Ministarstva sigurnosti, koji su za to, kaže, imali političku podršku Saveza za promjene.

– Mislim da je to bio jasan znak da mi imamo svoje mišljenje i da ćemo se ponašati u skladu sa svojim viđenjem rada SIPA-e – rekao je Ivanić.

Procjene Ivanića su da aktuelna situacija i dešavanja ne mogu zakočiti evropski put BiH. Prvenstveno zbog toga jer će se, kako kaže, obje entitetske vlade truditi da provedu reforme da bi zauzvrat dobile novac MMF-a i obezbijedile stabilnost budžeta.

– Smatram da je najkritičnija stvar u tome, definitivno, donošenje mehanizma koordinacije i ja mislim, kad se i taj instrument usvoji, da nećemo imati problem za aplikaciju za članstvo u Evropsku uniju – istakao je Ivanić za “Avaz”.

 

Trafika|Ba