IVANIĆ: Očekujem manipulacije na dan izbora

Kanididat Saveza za promjene za člana Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić samo nekoliko dana prije Općih izbora 2014 za agenciju Fena odgovorio je na neka od interesantnih pitanja. Intervju prenosimo u cjelosti.
Bližimo se kraju izborne kampanje. Kako je ocjenjujete? 
– Izborna kampanja je u osnovi bila korektna, osim nekoliko manjih incidenata. Mi i nismo očekivali probleme u izbornoj kampanji, već očekujemo manipulacije na dan izbora, ali i za to smo se spremili.
U kojim mjestima očekujete neupitnu pobjedu?
– Iskreno, mislim da će rezultati biti tijesni u većini opština, ali gotovo svuda očekujem pobjedu. Osim, možda, u nekoliko gradova, gdje su lokalni moćnici SNSD-a jaki. Eventulano da SNSD u tim mjestima uspije nešto napraviti, ali generalno  očekujem da će SNSD, DNS i socijalisti izgubiti od opozicije.Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je limitirano u nadležnostima u ekonomiji, osim što okvirno predlaže budžet institucija Bosne i Hercegovine i daje mandatara za sastav Vijeća ministara. Kome biste dali, odnosno kome ćete dati mandat da sastavi državnu vladu?
– U ovom trenutku je još teško odgovoriti na to pitanje, jer sve zavisi od izbornih rezultata, ali sasvim sigurno to će biti stranke koje mogu obezbijediti većinu. Siguran sam da će to biti stranke okupljene oko evropskih narodnih partija, PDP, SDS, NDP, SDA i dva HDZ-a.
Odgovor na ovo pitanje je nezahvalan ali se uvijek nameće: S kim biste voljeli surađivati u Predsjedništvu BiH, a koga
 biste voljeli izbjeći?
– Nema nijedne osobe s kojom bih mogao imati problem u saradnji. Sve glavne kandidate za Predsjedništvo BiH znam jako dobro i sa svima njima sam godinama u nekoj komunikaciji. Mislim da bih sa svima mogao sarađivati. Ne vidim nikoga iz druga dva naroda ko mi je toliko neprihvatljiv i koga bih želio da izbjegnem.
U vanjskopolitičkom svijetu saradnja s kojim državama će biti Vaš prioritet? Primjera radi, koju ćete državu prvu posjetiti nakon eventualnog osvajanja mandata?
Prioritet svih prioriteta je region. To znači da se sa susjednim zemljama u svakoj varijati mora održavati jako dobra komunikacija. Kada bi se mene pitalo to bila bila Srbija, Hrvatska, Crna Gora, a onda ključne zemlje Vijeća sigurnosti UN-a, Rusija, Sjedinjene Američke Države i ključne zemlje Evropske unije.
Kako vidite rješenje za pitanje državne imovine i treba li BiH nakon rješenja tog pitanja ući u NATO?
– Mislim da se pitanje državne imovine može riješiti na bazi principa koje su svojevremeno utvrdile dvije entitetske vlade i koji je bio vrlo prihvatljiv za RS i zalagaću se za takvo rješenje. Mislim da je to pitanje bilo previše opterećeno nekim dnevnim političkim interesima u kojima se neko pokušava proglasiti pobjednikom. Što se tiče NATO-a, ne mislim da je još zrelo vrijeme da se BiH opredjeljuje za tu vojnu alijansu. Preduslov za ulazak BiH u NATO  je, po mom mišljenju, priključenje svih zemalja regiona, tj. Srbije. Dok god je ta zemlja neutralna, nije realno očekivati da će političari iz srpskog naroda u BiH glasati za ulazak BiH u NATO, jer bi time glasali za potencijalnu mogućnost da Srbi iz RS-a, odnosno BiH budu u mogućem vojnom sukobu sa Srbima iz Srbije. Očekivati to bi bilo apsolutno nekonzistentno i mislim da ovog trenutka priču o NATO-u treba ostaviti postrani, jer je onda još daleko.
Zagovaram stav da samo kada su sve zemlje regiona u NATO-u  može biti i BiH.
Ured visokog predstavnika dejtonska je institucija, implementator civilnog dijela Dejtonskog sporazuma. Treba li ta institucija biti ukinuta ili je još neophodna u BiH?
– Što se mene tiče, ovakav OHR kakav je trenutno u zadnjih sedam-osam godina može postojati i narednih pedeset. Oni u suštini ništa posebno ne rade. Tu su, ali ne vidim neku njihovu veliku ulogu. Izrazito sam protiv toga da visoki predstavnik ima “bonska ovlaštenja”. Iskreno mislim da OHR treba ukinuti. I kada sve sagledamo bolje da se OHR ukine, nego da ostane.
 
Predsjedništvo BiH ovlašteni je predlagač zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH. Koje zakone, prijedloge ili izmjene zakona namjeravate predložiti na glasanje i usvajanje u PSBiH?
– Predlagaću samo one zakone koji su iz ustavne nadležnosti BiH. Mislim da treba značajno pokušati djelovati da se zakonskim aktima obezbijedi borba protiv korupcije. Moj prioritet bili bi zakoni kojima bi se ojačala borba protiv korupcije.
Za koje pitanje biste povukli vitalni interes u Predsjedništvu BiH?
– Pokrenulo bih vitalni interes za svako pitanje kojim se ugrožava ustavna pozicija RS-a i za svako pitanje koje izlazi iz Ustava BiH. Tražio bih da se Narodna skupština RS-a u tom slučaju izjasni i iskoristio bih pravo veta i blokirao takve moguće odluke.

 

Trafika|Ba|Fena