IVANIĆ: Obaveza je da stvorimo bolju sliku o BiH

Obaveza novog saziva Predsjedništva Bosne i Hercegovine je da stvori bolju sliku o BiH kao zemlji od koje ne treba da zaziru strani ulagači, mišljenje je Mladena Ivanića, izabranog za srpskog člana tročlanog državnog Predsjedništva BiH na općim izborima održanim 12. oktobra.

U intervjuu za BHT 1, Ivanić je također kazao da novi saziv treba da promijeni sliku o tome  da ne može biti dogovora i rješavanja problema bez obzira na ideološke i druge razlike među članovima Predsjedništva BiH.

Najkasnije s idućim ljetom u Bosni i Hercegovini treba dogovoriti primjenu presude Sejdić – Finci, u protivnom, to se neće ni desiti, smatra Ivanić i napominje da bez rješavanja ovog krupnog pitanja, zemlja ne može uhvatiti brži korak ka evropskom članstvu, dok njeni susjedi, Srbija i Crna Gora, idu boljim tempom a Hrvatska je već u Evropskoj uniji.

Predsjedništvo BiH treba više nego dosad da se angažira na regionalnom nivou, smatra također Ivanić, a što se tiče pitanja da li je moguć kompromis unutar Predsjedništva o vanjskopolitičkim prioritetima, odgovara između ostalog da je i saradnja s Turskom u smislu ekonomskog partnerstva, kao sile  sposobne za investiranje, dobrodošla.

Na pitanje trebaju li Bosni i Hercegovini stranci, tačnije Ured visokog predstavnika (OHR), Ivanić između ostalog kaže: “Šta je OHR uradio u zadnje četiri godine? Potrebe za OHR-om nema”.

Budući da dosad nije bilo značajnijih  kontakata s drugom dvojicom novoizabranih članova Predsjedništva – Bakirom Izetbegovićem, Bošnjakom po nacionalnosti, te hrvatskim članom Draganom Čovićem, Ivanić kaže: “Očekujem da ćemo sjesti. To ne zavisi od mene” i napominje da postoje dvije vrste kontakata – neformalni i formalni.

Ivanić je apostrofirao da je na proteklim izborima dobio najviše glasova u Bosni i Hercegovini, a na primjedbu da je dugo u politici i na pitanje da li novi izbor znači njegov  svojevrsni povratak na “velika vrata”, kaže: “Jesam dugo u politici, ali, vjerujte, dobiti toliki broj glasova na ovim izborima, nije mala stvar”.

Po Ivanićevom objašnjenju, izborni uspjeh duguje i sprečavanju izborne krađe u Republici Srpskoj. Ovoga puta bilo je 20.000 manje nevažećih listića, napomenuo je.

Tijesna izborna trka za srpskog člana Predsjedništva BiH i još tješnja, za predsjednika entiteta, po njegovom mišljenju
ne bi trebalo da rezultira nekim velikim problemom.

Podijeljenost glasača je evidentna, ali ne na statusnim pitanjima RS-a već u vezi s tim ko smatra a ko ne da je dosadašnja vlast radila dovoljno na borbi protiv korupcije, borbi za radna mjesta i sličnim problemima, smatra Ivanić.

 

Trafika|Ba