IVANIĆ: Nije lako biti Bošnjak u RS-u, a ni Srbin u FBiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić posjetio je danas gradilište Saborne crkve u Mostaru, naglasivši tom prigodom kako je to posljednji veliki vjerski objekt u BiH bilo koje od religija, koji je razrušen u zadnjem ratu, a da nije do kraja obnovljen.

– Banjalučka Ferhadija se polako privodi kraju i činim mi se da je veliki dio drugih vjerskih objekta završen – kazao je Ivanić, naglasivši kako je Saborna crkva jedan od najznačajnijih objekta Srpske crkve te da je obveza nove vlasti da uradimo sve da se njezina obnova završi.

Ivanić je ovim posjetom, kako je kazao, želio i skrenuti pozornost donatorima, institucijama BiH i ostalim da ovu crkvu treba što skorije obnoviti te da se kroz obnovu ovakvih objekata stavi točka na razaranja iz prošlog rata.

Osvrnuo se i na položaj Srba u FBiH,, naglasivši kako se uvijek trudio da Srbi u FBiH dobiju puni tretman i značaj. No, naglasio je kako nije lako biti pripadnik naroda koji je manjina u okruženju u kojem je netko drugi većina.

– Nije lako biti Bošnjak u RS-u, a ni Srbin u FBiH – istaknuo je, dodajući kako je obveza predstavnika vlasti da svojim boravkom među tim ljudima daju neku vrstu političke podrške njihovom pravu da žive tamo gdje su rođeni i gdje trebaju da ostvare svoja prava.

Mostarski paroh Radivoje Krulj izrazio je zadovoljstvo Ivanićevom posjetu Mostaru, naglašavajući kako će danas s njime razgovarati o Srbima koji ovdje jako teško žive, te o načinima da se njihov život poboljša.
Što se tiče obnove crkve, radovi bi se, nakon zimske pauze, trebali nastaviti u ponedjeljak.

Sama obnova Crkve ovisi o daljnjem prilivu financijskih sredstava. Do sada su obnovljene njezine dvije trećine, a za potpuni završetak građevinskih radova potrebno je izdvojiti još oko 2,5 milijuna maraka.

 

Trafika|Ba|Fena