Ivanić: Nadam se da će vlast u RS-u “doći pameti”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider PDP-a Mladen Ivanić izjavio je danas u Trebinju da očekuje da će vlasti RS-a uskoro morati da povuče Zakon o javnom redu i miru, zbog kojeg je, kako kaže, RS dospjela na loš glas.

Loš potez

Smatra da je usvajanje Zakona o javnom redu i miru u sadašnjoj formi bio loš potez.

– Mislim da je vlast u RS-u, kada je dobila kritike, to doživjela kao poraz – rekao je Ivanić ističući da su komentari međunarodnih institucija apsolutno negativni.

Sve to je, kaže, nepotrebno RS-u.

– RS je, bez potrebe, došla u poziciju da bude tretirana kao retrogradna – rekao je Ivanić u izjavi novinarima.

On se nada da će vlast u RS-u “doći do pameti” te, nakon nekog vremena, sve razmotriti i odustati od ovakvog Zakona o javnom redu i miru u RS-u i vratiti stvari na metod koji je bio ranije.

Zakonom se, navodi, ulazi u pitanje elementarnog prava izražavanja slobodnog mišljenja, što, smatra, nije dobro.

– Vlast u RS-u je postala zarobljenik svoje tvrdoglavosti i ne želi da uvaži činjenicu da ovaj zakon nije dobar – dodao je Mladen Ivanić.

Lokalne zajednice u realizaciji ekonomskih reformi u BiH

Ivanić je danas u Trebinju izjavio da BiH očekuju reforme u koje bi trebalo implementirati i interese lokalnih zajednica, prije sveg,a u ekonomskom smislu.

Ivanić je rekao da Evropska unija ima namjeru da u tom smislu i finansijski podrži BiH, te da vrlo bitno omogući lokalnim zajednicama da imaju aktivnu ulogu u stimuliranju potencijalnih investitora.

Dodao je da će, preko zajedničkih institucija BiH, ali i ličnim zalaganjem, pokušati da pomogne Gradu Trebinju da nastavi projekat rekonstrukcije gradskog vodovoda koji je usljed propasti Bobar banke doveden u pitanje.

Nakon razgovora s gradonačelnikom Trebinja Slavkom Vučurevićem, Ivanić je u izjavi novinarima rekao da će u okviru svoje nadležnosti pokušati da afirimiše Trebinje na međunarodnom planu, te da o tome već postoje konkretne ideje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH se danas u Trebinju sastao i s lokalnim vinarima s kojima je razgovarao o uvjetima rada i razvoja proizvodnje vina.

On je rekao da zakon o vinarstvu treba usvojiti, ali da on treba biti i u korist malih, porodičnih vinarija jer su one specifičnosti lokalnih zajednica poput Trebinja.

Smatra i da bi institucije Republike Srpske trebalo da pomognu i obezbijede tehnološku podršku malim vinarijama, što bi predstavljalo ogromnu pomoć i pružilo mogućnost opstanka svim porodičnim vinarijama koje tradicionalno egzistiraju na ovom prostoru.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević je, nakon sastanka, istakao da se najviše razgovaralo o potrebnim zakonodavnim promjenama na nivou BiH koje su važne za nesmetan rast i razvoj privrede lokalnih zajednica i njihovog otvaranja prema stranim investitorima.

Bilo je riječi i o aktuelnom ekonomskom položaju Trebinja i gradskim novčanim sredstvima koja su ostala u Bobar banci usljed njene likvidacije.

Vučurević je dodao i da je Grad Trebinje dobilo dokument kojim Evropska unija upozorava Ministarstvo finansija RS-a na obavezu o izvršenju povrata sredstava od IPA fondova, koja su dodjeljena Gradu Trebinju, a koja su također “zarobljena” u Bobar banci.

Trafika|Ba|Fena