IVANIĆ: Drvar je simbol povratka Srba u Federaciju BiH

Drvar je simbol povratka Srba u Federaciju BiH – kazao je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić prilikom otvorenja nove kancelarije Misije OSCE-a u Drvaru.

– Institucije BiH trebaju raditi svoj posao i osigurati normalan život u BiH – poručio je.

Uvjeren je da će kancelarija OSCE-a pomoći svim građanima da ostvare svoja ljudska prava.

Predsjedavajući OSCE-a i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da je Misija OSCE-a prisutna u BiH već 20 godina te da je dala značajan doprinos u izgradnji institucija.

– Cilj Misije je da pomogne BiH da dostigne nivo vrijednosti koje su zapisane u osnovnim načelima ove organizacije – poručio je.

Dodao je da će Misija pomoći povratak Srba u Drvar, te da bi bio jako sretan ukoliko bi na području Zapadnog Balkana problem izbjeglica bio likvidiran.

Siguran je da će OSCE-a u BiH biti posvećena onim zadatcima koje su postavili ispred sebe, a to je izgradnja modernog društva, jačanje institucija te ostvarivanje ljudskih prava i sloboda.

Također je ukazao na zajedničke izazove i opasnosti BiH i Srbiji, koje su imale burnu prošlost.

– Sigurnost i terorizam su svakao jedan od tih izazova i zato je veoma važno da imamo zajednički pristup – kazao je.

Najoštrije je osudio teroristički napad u Zvorniku koji, kako kaže, predstavlja udar na institucje i stabilnost cijelog regiona.

Ministra vanjskih poslova BiH Igor Crnadak kazao je da bi razvoj demokratskog društva u BiH bio nezamisliv bez priustva Misije OSCE-a.

– Uradili su veliki posao i razumjeli su našu strukturu i raznolikost te razvijaju saradnju u raznim sferama na adekvatan način – kazao je.

Također je naglasio i borbu protiv radikalizma dodajući da se ta borba mora nastaviti.

– To je bitka u kojoj samo jedan može biti pobjednik – poručio je.

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore istakao je da je Misija OSCE-a u BiH u prošloj godini imala smanjen budžet što je rezultiralo zatvaranjem kanceralija u Trebinju, Livnu i Bihaću.

Istakao je da je izabrao Drvar zbog pitanjia povratka te ulganja u ekonosmiju.

Kancelarija OSCE-a u Drvaru je počela s radom u januaru ove godine čija je djelatnost, između ostalog, posvećena pomaganju povratnicima i obrazovanju.

Na području Drvara, u dijelu koji je pripao Kantonu 10, prema sadašnjim nepotpunim podacima, živi oko 8.500 stanovnika i to 8.000 srpske i 500 hrvatske nacionalnosti.

Veliki broj izbjeglog stanovništva ima želju da se vrati u ovu općinu, ali nemaju uvjeta, prvenstveno iz ekonomskih razloga.

 

Trafika|Ba|Fena