Italija danas bira novog predsjednika

Italijanski parlament sastaće se danas kako bi izabrao novog šefa države koji će zamijeniti na toj funkciji dosadašnjeg predsjednika Đorđa Napolitana.

Napolitano (89), koji je na toj funkciji proveo devet godina, 14. januara je podnio ostavku.

On je prvi predsjednik u istoriji Italije koji je reizabran, a takođe je i prvi komunista koji je obavljao ovu dužnost.

Praktično odmah po reizboru u aprilu 2013. Napolitano nije isključio mogućnost prijevremenog odlaska sa funkcije, a to je najavio i 18. decembra tokom tradicionalnog božićnog susreta sa predstavnicima diplomatskog kora.

Prema italijanskom zakonodavstvu, poslije zvaničnog objavljivanja ostavke, parlament treba da se sastane u roku od dvije nedjelje na zajedničkoj sjednici radi izbora novog predsjednika.

Analitičari procjenjuju da je izbor novog predsjednika važan za premijera Matea Rencija koji će željeti da na tom mjestu vidi “prijateljsku figuru”, prenosi AFP.

Oni navode da je ovo važan test za italijanskog premijera budući da mora da nađe ime koje će biti u stanju da osigura najširu moguću podršku.

AFP navodi da će novog predsjednika Italije birati poslanici Predstavničkog doma i Senata, kao i predstavnici italijanskih regiona, što je sve ukupno 1.009 zvanicnika.

Glasanje će početi u 15 časova po srednjeevropskom vremenu, a očekuje se da novi predsjednik ne bude izabran u prve tri runde glasanja, kada je potrebna dvotrećina većina glasova.

U četvrtom pokušaju, prema italijanskom zakonu, dovoljna je prosta većina za izbor predsjednika.

 

Trafika|Ba|Agencije