Islamisti odrubili glavu jednom japanskom taocu?

Vlada Japana saopštila je da pokušava da utvrdi vjerodostojnost novog video snimka koji se pojavio na internetu, a na kojem jedan od dvojice Japanaca koje džihadisti drže kao taoce kaže da je drugi Japanac pogubljen.

Zarobljenik je rekao i da Islamska država (IS) želi da njega razmjeni za ženu bombaša-samoubicu, prenosi Russia Today.

Japanski talac Kendži Goto na snimku drži fotografiju na kojoj se vidi obezglavljeno tijelo drugog Japanca koga su oteli pripadnici IS, Harune Jukave, navodi RT, pozivajući se na SITE Intel grupu, organizaciju koja prati online aktivnosti terorista.

Ovaj video snimak je, međutim, uklonjen ubrzo nakon što je postavljen, a militantni aktivisti na web stranici koja je povezana sa IS se ne slažu u vezi sa autentičnošću ove poruke, prenosi AP.

Američka agencija navodi da ne može da provjeri sadržinu video poruke, koja se “znatno razlikuje od ranijih video snimaka koje je IS objavljivala”.

Glavni portparol Vlade Japana Jošihide Suga kaže da su se ministri okupili na hitnom sastanku o novom video snimku.
“Na internetu se pojavio novi snimak na kojem se, izgleda, pojavljuje Kendži (Goto)”, rekao je Suga, a vlada sada pokušava da na istom snimku pronađe slike koje ukazuju da je drugi talac, Jukava, ubijen, prenosi AFP.

Premijer Šinzo Abe je rekao novinarima da je objavljivanje nove poruke “uvredljiv i neoprostiv čin” te da Japan traži hitno oslobađanje talaca.
“Japanska vlada neće štediti napore da obezbijedi oslobađanje preživjelog zarobljenika”, poručio je Abe i upozorio da “neće popustiti pred terorizmom”, prenio je Reuters.

Novinska agencija Kjodo navodi da je isti snimak elektronskom poštom poslat supruzi jednog od talaca.

U video poruci, Goto navodno krivi japanskog premijera Šinza Abea za Jukavinu smrt i kaže da IS sada želi oslobađanje Sadžide al-Rišavi, koja je optužena za pokušaj izvođenja samoubilačkog bombaškog napada, a koja se trenutno nalazi u zatvoru u Jordanu.

IS je u utorak objavila video snimak na nekoliko ektremističkih web stranica, na kojem dva Azijca u naradnžastoj radnoj uniformi kleče pored maskiranog muškarca u crnom koji drži nož i kaže da ta organizacija traži 200 miliona dolara kao otkup za taoce, i to u roku od 72 sata.

Isto toliku sumu je Japan obećao da će dati kao doprinos kampanji na čelu sa SAD protiv IS, podsjeća ruski kanal.

Abe je u četvrtak u razgovoru sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom ponovio da će ostati pri obećanju svoje zemlje da neće platiti otkup, prenijela je agencija Kjodo.

Japanska vlada je, međutim, obećala da će spasiti japanske državljane, ali Tokio u međuvremenu nije kontaktirao militantne aktiviste kako bi pregovarao o oslobađanju talaca, zaključuje RT.

Trafika|Ba|Agencije