ISIL šalje pojačanje u sirijski grad Kobane

Organizacjia Islamska država poslala je nova pojačanja u oružju i ljudstvu u Kobane, u Siriji, kako bi pokušala da osvoji cijeli grad koji za sada kontrolira 50 posto, saopćila je u subotu jedna nevladina organizacija.

– Pojačanja u oružju, ljudstvu i opremi dolazi iz pokrajina Alep i Raka, koja je uporište sunitske ekstremističke grupe u Siriji, precizirao je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Islamska država već mjesec dana provodi ofanzivu u regiji Kobane kako bi osigurala kontrolu nad dugim pojasom teritorija na sirijsko-turskoj granici. Džihadisti su ušli u grad 6. oktobra, ali za sada kontroliraju pola grada, saopćio je Opservatorij, prenosi agencija AFP.

Islamska država je u petak pokrenula novu ofanzivu sjeverno od Kobanea, u zoni iza granice, a u noći je došlo do žestokih sukoba između kurdskih milicija iz Jedinica za zaštitu naroda (YPG) i Islamske države.

Ovu informaciju je potvrdio agenciji AFP lokalni kurdski zvaničnik Idris Nasen telefonski iz Turske.

Nasen je kazao da je međunarodna koalicija izvela prošle noći pet zračnih udara, istočno, zapadno i južno od Kobanea, kao podršku kurdskim snagama na zemlji.

 

Trafika|Ba|Agencije