IS prijeti Obami, Jordanu, Belgiji, Francuskoj, Japanu…

Pripadnici Islamske države su emitovali danas tri nova video snimka, u kojima prijete da će ubiti jordanske i japanske taoce, ali i uputili direktnu prijetnju američkom predsjedniku Baracku Obami da će mu odsjeći glavu u Bijeloj kući, javila je američka televizija “Fox news”.

U jednoj video poruci, trojica boraca Islamske države stoje iznad jednog kurdskog borca koji kleči dok jedan od boraca poručuje Obami da će doći u Ameriku.
“Znaj Obama da ćemo doći u Bijelu kući i tamo ti otsjeći glavu”, rekao je taj borac na arapskom.

Ekstremisti su takođe upozorili i evropske države Francusku i Belgiju kojima su poručili da će ih posjetiti i tamo izvesti napade automobilima-bombama i eksplozivom.

U posebnoj poruci Islamska država je zaprijetila da japanski talac i jordanski pilot koje oni drže zatočene, imaju još manje od 24 sata života i traže oslobađanje iz jordanskog zatvora Sadžide al-Rišavi koja je osuđena na devet godina zatvora nakon što je priznala svoje učešće u napadima na hotelu u Amanu pri čemu je poginulo najmanje 57 ljudi.

Islamska država do sada je, odsjecanjem glave, pogubila više stranih talaca i objavljivala video snimke tih pogubljenja, podsjeća agencija Reuters.

Trafika|Ba|Agencije