INZKO: Bilo bi fino kad bi se “pogoraždila” cijela BiH

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko tokom današnje posjete Bosansko-podrinjskom kantonu sastao se s premijerom Emirom Okovićem, ministrima u Vladi i načelnicima općina u sastavu Kantona, s kojim je razgovarao o aktuelnoj situaciji, s fokusom na privredni razvoj.

Akcenat je dat i na pitanje raspodjele javnih prihoda koje su inicirali pojedini kantoni i županije u Federaciji BiH.

– Shodno mandatu visokog predstavnika, iskoristili smo  priliku i da ukažemo na pitanje raspodjele javnih prihoda te određenih prioriteta kad su u pitanju BPK-a i njegove lokalne zajednice – prije svega, razvoj industrijskih zona i pronalazak poticajnih sredstava za naše privrednike. Smatramo da broj stanovnika nije osnovni i jedini parametar, te moramo biti svjesni da postoje određeni kantoni koji su u nepovoljnijem položaju. U samom startu bili smo puno više razrušeni i devastirani u odnosu na druge kantone – kazao je premijer Oković.

Također, naglašeno je da postoje pozitivni trendovi u smislu omjera uvoza i izvoza, što zahtjeva da svaki kanton mora imati minimum sredstava da bi ispoštovao ustavne nadležnosti.

Viskoki predstavnik Inzko iskazao je zadovoljstvo zbog posjete kantonu koji je prvi u Federaciji BiH formirao vlast nakon općih izbora.

– Ovo je jedan fantastičan primjer kako jedna mala sredina koja je imala tešku prošlost može biti uspješna, pogotovo što se radi i o sredini koja nije infrastrukturno najbolje povezana s velikim centrima, a prepoznatljiva je ne samo u državi, nego i u Evropi. U tom smislu, bilo bi fino kada bi se „pogoraždila“ cijela BiH i kada bi bilo puno takvih sredina – kazao je Inzko.

Tokom ove posjete, visoki predstavnik se sastao s predstavnicima privrednika iz Goražda, kao i sa rukovodstvom kantonalne Skupštine, saopćeno je iz Vlade BPK-a.

 

Trafika|Ba|Fena