(Intervju) Uz podršku supruga donijela sam odluku da krećem u avanturu koja se danas zove Bamba

Amra Žužić – Bećirbegović nakon što je postala majka, počela je da izrađuje proizvode za bebe, mame i trudnice, te time i postala idejni tvorac Bambe.

Za portal Trafika.ba priča o dizajniranju i proizvodnji udobne odjeće, svaki proizvod izrađen je sa posebnom pažnjom i posvećenošću i nezaobilazan je komad kada su u pitanju naši najmanji i najslađi mališani.

Kako ste došli na ideju da pokrenete svoj biznis?

Ideja za pokretanje vlastitog biznisa  je došla prilično spontano. Kada sam postala majka i vrativši se na posao kad je sinu bilo tek 2 mjeseca shvatila sam da više ne želim biti dio korporacijske kompanije za koju sam do tad radila. Oduvijek sam se bavila određenim kreativnim radom i to je bilo ono što zaista volim. Naravno to što nešto volim nije bilo dovoljno za pokretanje biznisa. Napravila sam par proizvoda, fotografirala i krenula u svojevrsno istraživanje tržišta koliko mi je tadašnji posao i briga oko djeteta dozvoljavalo. U startu je to zaista išlo sve sporim tempom jer ni sama nisam imala vrijeme da se detaljnije posvetim istraživanju, razvoju i prezentaciji, te sam sve više i više razmišljala o napuštanju tadašnjeg posla i posvećivanju onome što zaista želim raditi. Šira okolina mi nije bila naklonjena , ali uz podršku supruga donijela sam odluku da krećem u avanturu koja se danas zove Bamba. Potražila edukacije koje će mi pomoći u razvijanju moje ideje, i našla ih. Registrovala obrt koji mi se u tom momentu učinio kao najbolja opcija za  nekog ko pokreće svoj posao. U međuvremenu sam u suradnji sa Intera tehnološkim parkom iz Mostara razvila svoju ideju i uobličila je u sve ono što se zove poslovni plan, te također i pobijedila sa istom na jednoj od StartUp akademija u sklopu ove organizacije i dobila poticaj za dalje razvijanje ideje. Tu je bio samo nastavak priče koju smo počeli pričati od ranije.

Predstavite nam koncept i brend “Bamba”

Bamba je nešto što je također nastalo iz ljubavi i samo ime je nastalo od tada našeg osmomjesečnog sina koji je se jedno jutro probudio i izgovorio tu riječ „Bamba“ a ja sam već  duboko bila u razmišljanju o imenu za naš biznis. Smatram da je pokušao dozvati babu/tatu, ali je vidio mene, pa je i tako nastala ta riječ.

Naš koncept je zapravo da smo okrenuti samom djetetu, jer se trudimo u našoj proizvodnji ponuditi ono najbolje, što bi zapravo i sami kupili. Koristimo materijale koji posjeduju OEKO TEX certifikat, koji je garant sigurnosti što se tiče boja i neškodljivih materija u samim materijalima. Također se trudimo da svi naši proizvodi budu i sigurni za upotrebu. Naša ponuda je prilično šarolika, ali zasad najviše bazirana na odjeći za spavanje i igru, dekicama, ukrasnim jastucima i didaktičkim igračkama.

Da li sami izrađujete sve Bamba artikle?

U startu sam samostalno izrađivala sve artikle, bavila se fotografijom istih, prezentacijom i svim ostalim aktivnostima vezanim za moj mikro biznis. Danas to više nije slučaj, jer je obim posla nadrastao moje mogućnosti da to samostalno obavljam. U sve je uključena cijela porodica i još osobe sa strane koje se bave pojedinačnim narudžbama, također surađujemo i sa manjim radionicama ukoliko radimo manje serije proizvoda.

Gdje tate, mame, razniježene tetke i gosti “za babine” mogu da kupe Bamba stvari?

Svi zainteresirani mogu nas naći u našem showroomu na Dobrinji ( Franca Prešerna 11) u kojem se odvija i dio proizvodnje, gdje imamo izložen određeni broj naših artikala. Također, naše proizvode možete uvijek poručiti i preko društvenih medija (Facebook i Instagram).

Učesnica ste Business Workout programa Fondacije za ekonomsko -društveni razvoj žena i mladih 787. Koliko Vam je taj program pomogao u sticanju znanja i vještina za poduzetništvo?

Kako program Business Workout Fondacije za ekonomsko -društveni razvoj žena i mladih 787 je tek na početku smatram da će mi isti pomoći u nadogradnji i sticanju znanja i vještina u poduzetništvu. Profesionalnost i prvi utisci o ovoj organizaciji i samom programu su me oduševili i zaista obećevaju da ću i dobiti ono zapravo po što sam i došla, a to je znanje u specifičnim oblastima poduzetništva.

(Razgovarala: Adna Tatarević)