(Intervju) Tarik Musakadić: Samusa je nakit sa pričom, inspirisan kulturno-historijskim bogatstvom Sarajeva i Bosne i Hercegovine

Stoljećima su ljudi, a naročito žene nosile nakit kako bi se ukrasile i istakle. Nije tajna da se žene vole osjećati lijepo, stoga često izaberu nakit koji privlači i plijeni pažnju. Izrada nakita toliko je uznapredovala, da se on pravi u najrazličitijim oblicima i od raznih materijala.

Prelijep, originalan, arhitektonski nakit koji izrađuje mladi arhitekta Tarik Musakadić sa svojom porodicom s kojom je i pokrenuo biznis pod nazivom “Samusa”, osvojio je dame širom Bosne i Hercegovine, ali i regiona, koje vole dašak BiH, i grada Sarajeva, dizajniran na poseban način.

Tarik je za portal Trafika.ba otkrio kako je došao na ideju da pokrene vlastiti biznis, ali i gdje i kako doći do prelijepog “Samusa” nakita.

Kako ste došli na ideju da pokrenete svoj biznis?

U toku osmogodišnjeg rada za druge kompanije, veliku većinu slobodnog vremena sam koristio za samostalan rad na raznim kreativnim poljima, tako da je bilo neminovno da se jednog dana sa maksimalnim kapacitetom posvetim nekoj od svojih ideja i pokušam od nje napraviti biznis.

Samusa koncept je nastao nakon dugog niza godina porodične tradicije bavljenja zlatarstvo. Predstavite nam u šta je danas izrastao koncept i brend “Samusa”?

Porodična tradicija bavljenja zlatarstvom je baza brenda Samusa. Moj otac je zlatar, njegov amidža je bio zlatar, i ja sam kao dijete odrastao uz zlatarstvo i nekako u neznanju, kroz igru učio o njemu. Sve do upisa na arhitektonski fakultet u Sarajevu sam aktivno učestvovao u proizvodnji nakita i pomagao ocu. Nakon završetka fakulteta i i rada kao arhitekt sudbina se poigrala i ja se vraćam zanatu sa novim iskustvima, znanjima i tehnikama. Inicijalna ideja je bila da se iskoriste postojeći kapaciteti te da se na kreativan način tržištu ponudi nešto novo. Nakon detaljne analize ponude nakita na našem tržištu, uvidio sam da ima mnogo prostora za kreativan rad i da arhitektonski nakit može dosta doprinijeti generalnoj ponudi. Tako danas brend Samusa nudi nakit sa pričom, inspirisan kulturno-historijskim bogatstvom Sarajeva i Bosne i Hercegovine, i trudimo sa da nakit koristimo kao medij putem kojeg ćemo dati svoj skromni doprinos promociji i zaštiti našeg kulturno-historijskog bogatstva i vrijednosti.

Da li sami izrađujete sve Samusa nakite, kojim se tehnologijama koristite?

Otac, brat i ja izrađujemo sav nakit u našoj radionici, sestra mi mnogo pomaže u procesu dizajniranja i prezentacije, dok majka, stariji brat i supruga ne štede svoje vrijeme i ideje da budu konstantna podrška. Tako da je brend Samusa ustvari jedna porodična priča u kojoj sam ja jedna od karika. Nakit pravimo od srebra, koristimo i tradicionalne i moderne tehnike rada. Cilj nam je da kroz naše proizvode maksimalno, koliko smo u prilici, koristimo tradicionalne tehnike ručnog rada i na taj način damo svoj doprinos očuvanju tradicionalnih zanata koji sve više izumiru. Naravno, da bi bili konkurentni i u prilici da adekvatno odgovorimo tržištu i trendovima trudimo se da se konstantno modernizujemo.

Gdje ljubitelji originalnog nakita kakav je Samusa mogu da kupe vaš nakit?

Naša radnja se nalazi na adresi Veliki Mudželiti br.7 u neposrednoj blizini Begove džamije. Svakako naši simpatizeri na društvenim mrežama Instagram i Facebook su svakodnevno u prilici da prate naš rad i informišu se o detaljima, a uskoro ćemo preko nove platforme oreabazaar biti u prilici da budemo dostupniji za slanje naših modela u inostranstvo.

Sa učesnicima Business Workout programa Fondacije za ekonomsko -društveni razvoj žena i mladih 787 podijelili ste svoju poduzetničku priču sa mladim ljudima koji žele da se krenu baviti poduzetništvom. Koliko mislite da je jednom individualcu koji se bavi kreativnim radom neophodno znanje iz poduzetnišva kako bi mogao da živi od svog rada?

Da, imali smo jako lijepo druženje u organizaciji Fondacije 787, i ovom prilikom se organizatorima zahvaljujem na pozivu. Znanje iz poduzetništva je jako bitno i svakom kreativnom individualcu, koji je odlučio da se okuša u vlastitom biznisu će svako novo saznanje iz poduzetništva sigurno olakšati i ubrzati njegov razvoj. Moja preporuka svima je da maksimalno učestvuju u radionicama i programima vezanim za samostalno poduzetništvo kojih je na svu sreću sve više.

 

(Razgovarala Adna Tatarević)