Innsbruck: Zmajevi kompletni protiv Egipta

Nakon uspješnih kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu, reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra igra prijateljsku pripremnu utakmicu sa selekcijom Egipta, u austrijskom gradu Innsbrucku.

Od jučer nogometni reprezentativci Bosne i Hercegovine okupljaju  se u Innsbrucku, gdje će na stadionu “Tivoli”  u 18.30 sati odigrati prijateljsku utakmicu protiv Egipta, koja bi trebala biti glavni test za mundijalski meč s reprezenatcijom Nigerije, javlja izvještač Fene.

Za stručni štab Zmajeva nema većih iznenađenja, jer je od 22 pozvana igrača svoj dolazak otkazao povrijeđeni samo Zoran Kvržić, nogometaš Rijeke.

Svi ostali reprezentativci stigli su sinoć u hotel “Congress“, gdje je smještena bh. reprezentacija za mini pripreme pred prvu zvaničnu pripremnu utakmicu uoči nastupa na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

– Najvažnije je da ćemo ova tri dana biti zajedno, jer se nismo dugo vidjeli, a imamo puno toga za pričati. U Brazilu sam prije nekoliko dana obišao kamp gdje ćemo boraviti za vrijeme prvenstva i igračima ću prenijet impresije, te razgovarati o pripremama za Mundijal – rekao je selektor Safet Sušić.

Prema prvim informacijama na utakmici s Egiptom u stručnom štabu BiH neće ništa eksperimentisati. Za sada se zna da će nastupiti samo 17 igrača od 22 pozvana. Sastav će se znati tek prije početka utakmice, ali se pretpostavlja da će u njemu biti oni standardni igrači koji su ponijeli najveći dio obaveza u kvalifikacijama.

Večerašnjem treningu, koji je zakazan za 17.30 sati, reprezentativci BiH će  prvi put trenirati s novom loptom „brazuca“, zvaničnim rekvizitom Svjetskog prvenstva u Brazilu.

Kompanija Adidas je službenu loptu ovogodišnjeg mundijala predstavila na izvlačenju grupa i dodijelila svakoj reprezentaciji, koja se plasirala u Brazil po 25 primjeraka za treniranje i igranje pripremnih mečeva do prvenstva.

Ništa se sada ne prepušta slučaju, jer se i u ovom susretu želi zabilježiti pobjeda, kako bi ekipa dobila na dodatnom samopouzdanju.

Naravno dobra igra i pobjeda važna je i zbog brojnih navijača Zmajeva, koji su u velikom broju već stigli u Innsbruck.

Pretpostavlja se da će na stadionu Tivoli biti više od deset hiljada navijača Bosne i Hercegovine, ali njima treba pridodati i veliki broj austrijskih ljubitelja nogometa koji će kažu bodriti Džeku i ostale.

Ovdje u Innsbrucku je prijatna prijateljska atmosfera koju prije svega kreiraju raspoloženi navijači BiH već naoružani brojnim navijačkim rekvizitima.

Domaćini građani Innsbrucka su više nego prijateljski raspoloženi prema bh. navijačima, jer su sa simpatijama pozdravili odluku da popularni Zmajevi svoju prvu pripremnu utakmicu pred odlazak na Svjetsko prvenstvo igraju u njihovom gradu.

Reprezentativci koji su među prvima stigli u hotel pozitivno su se iznenadili kada su im se prilikom podjele soba dvojica uposlenika hotela obratila na bosanskom jeziku, topliju dobrodošlicu nisu mogli ni očekivati.

Na bosanskon jeziku dočekana je grupa navijača reprezentacije BiH, koja pristigla sa „Centrotursom“, službenom agencijom Nogometnog saveza BiH i smjestila se u ekskluzivni hotel Ramada.

Ovaj hotel nalazi se u neposrednoj blizini sportskog parka Tivoli u kojem će se igrati utakmica između Zmajeva i Egipta. Ovo je samo mali dio prijateljske dobrodošlice ovog grada prema Zmajevima i njihovim simpatizerima.

Treba znati da su gradovi Innsbruck i Sarajevo prijateljski gradovi i da oni gaje saradnju još od davne 1980. godine. Tirolski grad Innsbruck je do sada dva puta bio domaćin Zimskih olimpijskih igara, 1964. i 1976. godine, i stanovnici ovog grada su i sentimentalno vezani za olimpijsko Sarajevo. Ovdje smo mogli čuti puno sjećanja na sarajevsku Olimpijadu i njegove olimpijske dane, navodi izvještač Fene iz Innsbrucka.

 

Trafika|Ba|Fena