Inkluzivni čas zabavnog fudbala za dječake i djevojčice u Hadžićima dio globalnog pokreta Football People

Cross Cultures Otvorene zabavne škole fudbala (CCPA OFFS) iz Bosne i Hercegovine priključile su se stotinama hiljada učesnika globalne kampanje Football People Action Weeks, koja se tradicionalno održava u mjesecu oktobru, tako što će u srijedu, 19. oktobra u Hadžićima održati inkluzivni čas zabavnog fudbala za dječake i djevojčice.

U saradnji sa mrežom lidera i trenera, tokom inkluzivnog časa biće razgovarano o važnosti sporta u prevazilaženju diskriminacije i inkluziji u društvu, a nakon radionice, djeci će biti priređene igre zabavnog fudbala, posebno osmišljene da razvijaju timski rad, zajedništvo i rad ka istom cilju.

Projekat Football People Action Weeks, čiji je glavni nosilac na globalnom nivou organizacija Fare Network, predstavlja ujedinjenu borbu protiv svih barijera koje isključuju određene skupine ljudi iz društva. U periodu između 6. i 20. oktobra razne formalne i neformalne grupe, profesionalni fudbalski klubovi i udruženja slave moć fudbala u borbi protiv diskriminacije i na terenu, a i društvenim mrežama, te organizuju razne aktivnosti, kao što su utakmice, obrazovne radionice, fudbalske turnire i dr. kako bi promovisali društvenu inkluziju i podigli svijest o njoj.

Ove sedmice akcije su vrijeme i prilika za sve ljude iz svijeta fudbala da se udruže i zajedno stanu pred isti gol kako bi doprinijeli pozitivnim društvenim promjenama kroz fudbal.

“Ovaj projekat je trenutno najveća društvena aktivnost u sportu i mi smo sretni da možemo računati na Cross Cultures Otvorene zabavne škole fudbala iz BiH u daljem zejdničkom prenošenju ove važne poruke” – kazao je Piara Powar, izvršni direktor Fare Networka.

Tokom 2016. godine u 60 zemalja organizovano je više od 2000 različitih aktivnosti, u kojima je učestvovalo više od 100 000 učesnika/ca.

“Otvorene zabavne škole fudbala već 20 godina čine mnogo na borbi protiv diskriminacije, etničkih podjela te promociji inkluzije i drugih pozitivnih društvenih vrijednosti. Od 1998. do danas, više od 120 000 dječaka i djevojčica učestvovalo je u našim zabavnim igrama, a saradnja sa organizacijom Fare Network je doprinjela širenju mreže i tematike kojom mijenjamo svijet novih generacija.” – kazala je Vildana Delalić – Elezović iz CCPA OFFS.