Home

    Ponedjeljak, 19.03.2018. godine


Nalazite se: Izlog » VIJESTI » BiH » Imaju li Romkinje pravo na siguran život?

regionalna konferencija u Sarajevu

Imaju li Romkinje pravo na siguran život?

Imaju li Romkinje pravo na siguran život?

“Imaju li Romkinje pravo na siguran život?“, tema je regionalne konferencije koja se od 15. do 17. oktobra održava u Sarajevu.

Konferenciju organizira CARE International Balkans, u suradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Nacionalnim koordinatorom Dekade za BiH, Focal Point Dekade za BiH i Sekretarijatom Dekade, kao i partnerskim organizacijama.
Zvanični početak konferencije uz učešće predstavnika institucija, donatora i romskih nevladinih organizacija planiran je za 16. oktobar.

Na konferenciji će učestvovati predstavnici vladinih institucija, nevladinih organizacija i međunarodnih organizacija u BiH i regiji. Očekuje se više od 80 učesnika iz BiH, Crne Gore, Srbije i drugih zemalja u regiji.

-Očekujemo da će konferencija doprinijeti poboljšanju kvaliteta suradnje romskih ženskih organizacija u regiji, kako međusobno, tako i s relevantnim vladinim institucijama te da će se kroz diskusiju i zajednički donesene zaključke i preporuke utvrditi potrebe i prostor za daljnja unapređenja statusa, uloge i značaja Romkinja u regiji – navode organizatori.

Regionalna konferencija jedna je od završnih aktivnosti trogodišnjeg regionalnog projekta “Aktivna inkluzija i prava Romkinja na zapadnom Balkanu” koji provodi CARE International Balkans u sklopu Dekade za Inkluziju Roma 2005 – 2015 u partnerstvu sa ženskim romskim nevladinim organizacijama iz regije “Bolja budućnost” – Tuzla (BiH), “Centar za romske inicijative” – Nikšić (Crna Gora), “Romski ženski centar – Bibija” – Beograd (Srbija).

Projekt, a time i konferenciju, finansijski podržava Austrijska razvojna kooperacija (ADC), saopćeno je iz CARE Internationala Balkans.

 

Trafika|Ba

Ostavite komentar

© 2012 - 2014 Trafika.BA | Design - invexmedia.com

Scroll to top