Imaju li Romkinje pravo na siguran život?

“Imaju li Romkinje pravo na siguran život?“, tema je regionalne konferencije koja se od 15. do 17. oktobra održava u Sarajevu.

Konferenciju organizira CARE International Balkans, u suradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Nacionalnim koordinatorom Dekade za BiH, Focal Point Dekade za BiH i Sekretarijatom Dekade, kao i partnerskim organizacijama.
Zvanični početak konferencije uz učešće predstavnika institucija, donatora i romskih nevladinih organizacija planiran je za 16. oktobar.

Na konferenciji će učestvovati predstavnici vladinih institucija, nevladinih organizacija i međunarodnih organizacija u BiH i regiji. Očekuje se više od 80 učesnika iz BiH, Crne Gore, Srbije i drugih zemalja u regiji.

-Očekujemo da će konferencija doprinijeti poboljšanju kvaliteta suradnje romskih ženskih organizacija u regiji, kako međusobno, tako i s relevantnim vladinim institucijama te da će se kroz diskusiju i zajednički donesene zaključke i preporuke utvrditi potrebe i prostor za daljnja unapređenja statusa, uloge i značaja Romkinja u regiji – navode organizatori.

Regionalna konferencija jedna je od završnih aktivnosti trogodišnjeg regionalnog projekta “Aktivna inkluzija i prava Romkinja na zapadnom Balkanu” koji provodi CARE International Balkans u sklopu Dekade za Inkluziju Roma 2005 – 2015 u partnerstvu sa ženskim romskim nevladinim organizacijama iz regije “Bolja budućnost” – Tuzla (BiH), “Centar za romske inicijative” – Nikšić (Crna Gora), “Romski ženski centar – Bibija” – Beograd (Srbija).

Projekt, a time i konferenciju, finansijski podržava Austrijska razvojna kooperacija (ADC), saopćeno je iz CARE Internationala Balkans.

 

Trafika|Ba