Humanitarci turskog IHH-a ove godine pomogli više od 200.000 ljudi u Jemenu

Turska humanitarna fondacija IHH nastavila je aktivnosti u ratom i humanitarnom katastrofom pogođenom Jemenu i u proteklom mjesecu podijelila 6.600 paketa hrane i 2.000 paketa sa hranom za bebe, javlja Anadolu Agency (AA).

Fondacija je saopćila da su njeni aktivisti uspjeli doći i u regije Adena i Mariba i da su i na tom području započete humanitarne aktivnosti.

IHH je ranije započeo kampanju prikupljanja pomoći pod sloganom “Jemen čeka pomoć“, a rukovodstvo fondacije je pozvalo sukobljene strane u Jemenu da proglase tromjesečni prekid sukoba kako bi civilima u toj zemlji bila dostavljena prijeko potrebna pomoć.

Fondacija nastavlja paralelno pregovarati o tom primirju i pripremi hrane i druge pomoći za ljude u regijama u koje je trenutno zbog sukoba nemoguće ući.

Uz pomoć donatora, turska fondacija IHH je ove godine u jemen dopremila humanitarnu pomoć u hrani, lijekovima, medicinskoj opremi i higijenskim sredstvima za više od 200.000 ljudi.

Iz te organizacije je saopćeno da je nastavljen i projekt pomoći djeci bez roditelja u koji je uključeno blizu 5.000 mališana u Jemenu.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat.

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo UN da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena.