Hong Kong se sprema na nove proteste

Studenti u Hong Kongu najavili su danas da ne odustaju od protesta, ohrabreni u zahtjevima za, kako ističu, punom demokratijom pošto je gradska vlada otkazala pregovore s učesnicima demonstracija.

U centru grada se od rano jutros nalazi nekoliko stotina studenata, a očekuje se da će glavne ulice biti ponovo poprište masovnih protesta kasnije u toku dana, ali i tokom vikenda.

-Naravno da će ulice biti pune ljudi kasnije danas kad se završi radno vrijeme i učenici izađu iz škola – rekao je 17-godišnji Jošua Vong, koji predvodi grupu srednjoškolskih demonstranata.

Iako se obim protesta poprilično smanjio, njegovi organizatori su uspjeli da zadrže blokade na pojedinim ulicama, uključujući neke od najvažnijih za funkcioniranje finansijskog centra.

Jedan od studentskih lidera je za Reuters naveo da bi blokade mogle da budu ublažene ukoliko Vlada dozvoli demonstrantima da se presele na Građanski trg, travnatu površinu u blizini sjedišta vladinih institucija.

Iako se činilo da postoje šanse da bi demonstranti mogli da pronađu dogovor s vlastima, jučer su ti izgledi nestali pošto je hongkonška Vlada saopćila da se pregovori otkazuju, uz obrazloženje da je malo vjerovatno da bi oni bili konstruktivni.
Visoka vladina zvaničnica Kerry Lam izjavila je da su pregovore “ozbiljno potkopale” izjave nekih studentskih vođa.

Odluka Vlade uslijedila je nekoliko sati pošto su studentski lideri pozvali demonstrante da udvostruče napore u okupiranju glavne protestne zone – autoputa koji prolazi pored sjedišta Vlade.
Studentima je stigla podrška i od pojedinih poslanika koji su najavili da će se u većoj mjeri uključiti u proteste, blokirajući sve finansijske odluke, osim onih najvažnijih za grad.

Protest je počeo 27. septembra, zbog protivljenja studenata odluci Pekinga da kontrolira izbore za gradskog čelnika 2017. godine, prenosi Tanjug.

Demonstranti sada traže i da prvi čovjek Hong Konga Leung Čuen-jing podnese ostavku kako bi protesti bili završeni.

 

Trafika|Ba|Agencije