HONG KONG: Demonstranti dali rok za odgovor na njihov zahtjev

Prodemokratski demonstranti u Hong Kongu dali su rok do srijede, 1. oktobra za odgovor vlade na njihov zahtjev da se reformiše način izbora gradskog čelnika.

Demonstranti su još jednu noć proveli na ulicama uprkos pozivima vlasti da se raziđu, prenijela je agencija AP.
U kratkom saopštenju pokreta građanske neposlušnosti “Okupiraj centar” navedeno je da je rok dat nepopularnom gradskom izvršnom šefu Leung Čun-jingu da podnese ostavku i ispuni njihove demokratske zahtjeve.

Pokret je na tviteru naveo da će “saopštiti nove planove građanske neposlušnosti istog dana”, bez detaljisanja.
Očekuje se da će ulice Hong Konga u srijedu, kada je i kineski Nacionalni dan, preplaviti ljudi, a vlada je otkazala vatromet planiran za taj dan.

Leung je pozvao pokret “Okupiraj centar” da prekinu protest i da uzmu u obzir stanovništvo grada koje ne učestvuje u demonstracijama, a kojem je otežan život zbog poremećenog javnog saobraćaja danima.

Leung je istakao da se komunistički lideri u Pekingu neće predomisliti i promeniti odluku donesenu u augustu u vezi izbora njegovog nasljednika, odnosno lidera Hong Konga 2017. godine.

Policija je u nedjelju ispalila suzavac na demonstrante, što je izazvalo popriličan šok. Tada je povrijeđena 41 osoba, uključujući 12 policajaca.

Protekla noć bila je mirna, sa sporadičnim incidentima, demonstranti su uglavnom pjevali i mahali sa svojim upaljenim mobilnim telefonima iznad glave.

Protesti su započeli 22. septembra bojkotujući nastavu, a pridružili su im se i učenici srednjih škola.

Demonstracije su eskalirale tokom vikenda zbog odluke Pekinga u augustu da odbaci otvoreno nominovanje kandidata za izbore za čelnika Hongkonga, prve u istoriji, koji treba da budu održani 2017. godine.

Kineske vlasti su 2008. godine najavile da će razmotriti mogućnost da do 2017. godine dozvole direktne izbore u Hongkongu, a 31. augusta su saopštile da su direktni izbori odobreni, ali da će birači moći da glasaju za nekog od prethodno odobrenih kandidata s liste.

To znači da će kandidate birati odbor sačinjen uglavnom od propekinških tajkuna, što mnogi građani Hongkonga smatraju kršenjem obećanja o većoj demokratiji poluautonomne teritorije.

Demonstranti traže da političke reforme i demokratski izbori budu u skladu s međunarodnim standardima.

 

Trafika|Ba|Agencije