Hillary Clinton zagarantirala nominaciju za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke

Pobjedom i na preliminarnom glasanju unutar Demokratske stranke u Puerto Ricu, bivša američka državna sekretarka Hillary Clinton zagarantirala je nominaciju za predsjedničkog kandidata te političke opcije na novembraskim predsjedničkim izborima u SAD-u.

Na izborima održanim u nedjelju u Puerto Ricu, Clinton je osvojila 68 novih delegatskih glasova za nominaciju za predsjedničkog kandidata Demokratske partije.

Bivša šefica američke diplomacije Clinton je tako u dosadašnjem toku kampanje osvojila 1.812 delegata, a izvjesno je da će i na finalnoj konvenciji dobiti podršku dodatnih 572 delegata.

Tako je Clinton sakupila 2.384 delegatska glasa, jedan više od potrebnih 2.383 glasova neophodnih za nominaciju.

“Ovo je jedinstven historijski čas, ali pred nama je još mnogo posla”, izjavila je Clinton koja će po svemu sudeći postati prva žena nominirana za predsjedničkog kandidata u 240-godišnjoj političkoj historiji SAD-a.

U nastavku predizborne procedure unutar Demokratske partije sutra će biti održani izbori u saveznim državama Kaliforniji, Montani, New Jerseyju, New Mexicu, Sjevernoj Dakoti i Južnoj Dakoti, a izbori u Washngton DC-u će biti održani 14. juna.

S druge strane, nominaciju za predsjedničkog kandidata iz reda Republikanske partije zagarantirao je poduzetnik Donald Trump koji je do 26. maja sakupio 1.237 delegatskih glasova, a potom su se svi njegovi oponenti povukli iz utrke.

Međutim, predsjedničke kandidature iz reda obje američke stranke će biti potvrđene na stranačkim konvencijama koje će biti održane u julu. Demokrate će se sastati u periodu od 25. do 28. jula u Philadelphiji, a konvencija Republikanske stranke će biti održana od 18. do 21. jula u Clevelandu.