Gusti smog prekrio Peking, izdat “crveni alarm”

Kineski  glavni grad u petak je po drugi put ovog mjeseca izdao “crveni alarm” zbog zagađenosti zraka, a gradska uprava pokušava učiniti sve što može kako bi se smanjio po zdravlje opasni nivo zagađenja.

Gradske vlasti upozorile su u petak da će Peking od subote do idućeg utorka biti izložen velikom zagađenju, izdajući upozorenja najvišeg nivoa koje traži hitan odgovor u smanjenju broja automobila na cesti i zatvaranju škola.

Nakon desetljeća nekontroliranog ekonomskog rasta kinesko vodstvo zalaže se za smanjenje  zagađenosti zraka, vode i tla, uključujući i pojave gustog smoga koji poput plašta prekriva velike kineske gradove.

Drugi po redu “crveni alarm” u Pekingu događa se malo nakon postizanja klimatskog sporazuma u Parizu ovog mjeseca, koji je postavio osnove za okončanje ekonomije pokretane fosilnim gorivima nakon desetljeća nastojanja da se stane na kraj globalnom zagrijavanju.

Prvi gradski crveni alarm izdan je 7. decembra , čime je uvedena restrikcija u prometu i zaustavljena gradnja na otvorenom.

Pekinška meteorološka služba navela je u saopćenju da će upotreba vozila biti ograničena, a paljenje vatre i roštilja na otvorenome bit će zabranjeno. Također preporučila je obustavu školske nastave.

Građani su već ranije kritizirali vlasti da su prespore u izdavanju crvenog alarma za gusti smog, koji često prelazi po zdravlje opasni nivo zagađenosti zraka.

Mnogi gradovi u Kini imaju ozbiljno zagađenje pa su tako početkom sedmice škole u Šangaju dobile zabranu aktivnosti na otvorenome a vlasti su ograničile rad na gradilištima te rad u fabrikama.

 

Trafika|Ba