GRATZ: VSTV ne može odlukom ograničavati religijske slobode

 

Zastupnik Naše stranke u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Dennis Gratz reagirao je na zaključak Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH o zabrani nošenja “vjerskih obilježja” te upozorio da je takva odluka donesena bez javne rasprave i bez procjene proporcionalnosti mjere u odnosu na cilj odluke, saopćeno je iz Naše stranke.

Gratz predlaže da VSTV povuče odluku.

– Prije svega, odluka je usvojena prije dva mjeseca te je VSTV očigledno mislio ovo pitanje provući “ispod radara”. Druga stvar, znamo koja je sankcija za zaposlenike pravosudnih institucija kada se utvrdi “postojanje mogućnosti vjerski motivisane pristrasnosti”, imate disciplinski postupak i utvrđena pravila. Profesionalizam ne počinje a ni ne prestaje s činjenicom da li neko nosi hidžab ili ne nosi – izjavio je Gratz.

Po njegovim riječima, ne zna se šta konkretno u tom slučaju znači “vjersko obilježje”. Kada neko hoće da uvede neko ograničenje ili zabranu, prvo mora utvrditi da li bi to bilo opravdano i svrsishodno, napominje.

– Čak i da postoji neka procjena opravdanosti zabrane ulaska u Sud s vjerskim obilježjima, pa prepustite to zakonu da riješi a ne uređujte to internim odlukama jedne institucije. Dajte mi argumente zašto bi jedna institucija uvodila jedna pravila a sve druge se držale drugih – rekao je Gratz.

On podsjeća da Naša stranka “zagovara ideju sekularizma – razdvojenost vjere od države, ali da taj princip ne znači agresivno nametanje ograničenja slobode vjere i uvjerenja”.

Predlaže da VSTV povuče odluku i prepusti Parlamentu da u saradnji sa strukom utvrdi ima li potrebe da se pitanje nošenja vjerskih obilježja uređuje na taj način.

– Ne možete preko noći donijeti ovakvo rješenje bez učešća javnosti – zaključio je Gratz.