GRATZ: U Federalnom parlamentu neću biti “vječiti kritičar”

Ulazak Naše stranke u Predstavnički dom Parlamenta Federacije je siguran.

– Još neko vrijeme nećemo imati konačne rezultate CIK-a, ali ne postoji matematika po kojoj bi Naša stranka ostala uskraćena za taj mandat – izjavio je za Agenciju FENA predsjednik Naše stranke Dennis Gratz, koji bi u naredne četiri godine trebao biti zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Naglašava kako je to svakako ogroman uspjeh za Našu stranku.

– Ulaskom u Federalni parlament Naša stranka je konačno skinula sa sebe oznaku ”lokalne stranke” koja u suštini nikada nije tačno govorila o našim političkim namjerama, ali su naši politički protivnici koristili činjenicu da dosad nismo uspijevali imati predstavnike u višim nivoima zakonodavne vlasti – rekao je Gratz.

Po njegovim riječima, osim simboličke vrijednosti, mjesto u Federalnom parlamentu ima i značajnu političku vrijednost za Našu stranku, budući da će sada imati prostora da se aktivno involvira u donošenje odluka od strane Vlade i Parlamenta FBiH.

– Premda ću, u ime Naše stranke, najvjerovatnije djelovati iz opozicije, cilj mi neće biti nastupati isključivo negativno, kao ”vječiti kritičar”, što znači da planiram sa svojim timom učestvovati u pozitivnim procesima predlaganja zakona i izmjena zakona i koristiti sve političke kapacitete da u sljedeće četiri godine doprinesem progresu Federacije. Naša stranka ne želi biti ona opozicija koja se samo nada kako će Vlada sve živo upropastiti, pa i samu sebe, već želimo biti ona opozicija koja će konstantno predlagati rješenja i zbog koje Vlada neće moći reći da nije znala šta da uradi da bi poboljšala stanje u ovoj zemlji i – što je najvažnije – kako da to uradi. Kao što je bilo riječi i u kampanji Naše stranke, najviše energije ćemo uložiti u reformu pravosuđa i odnosa države prema malim i srednjim preduzećima koja kreiraju novu vrijednost u ovoj zemlji. Pored ekonomije i pravosuđa, ulazimo u institucije sa nizom naših rješenja u oblasti zdravstva, obrazovanja, socijalnih fondova, itd. – poručio je novi federalni zastupnik Dennis Gratz.

 

Trafika|Ba|Fena