GRATZ: Sarajevocentrična kulturna politika Federacije je destrukcija države

Federalni zastupnik Naše stranke Dennis Gratz oglasio se povodom objavljivanja rezultata Javnog poziva za odabir programa i projekata koji će biti sufinansirani iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) za 2015. godinu, te ocijenio da neuravnotežena raspodjela po regijama nije ni pravedna, ni opravdana.

– Prije objave podataka za 2015. godinu, meni su se, kao zastupniku u Predstavničkog Doma Parlamenta FBiH, obratili članovi odbora Naše stranke u Unsko-sanskom kantonu (USK) s analizom državnog budžeta za kulturu, te ukazali na nesrazmjere u raspodjeli. Potom su mi poslali i analizu federalnog budžeta za kulturu iz 2014. godine, gdje je prisutan isti problem – navodi  Gratz u saopćenju.

Kaže da je nakon objave podataka o federalnom budžetu za kulturu i za 2015., gdje je trend potpuno isti, nema više sumnje da je na snazi sistematsko i kontinuirano uništavanje kulture na takozvanim “rubnim područjima” FBiH, čime je posebno oštećen USK.

U isto vrijeme,  smatra Gratz, enormna sredstva se slivaju sarajevskim i hercegovačkim kulturnim filijalama Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

– Već na sljedećoj sjednici Federalnog parlamenta, tražit ću da se detaljno raspravi o ovom pitanju, te da iz Vlade FBiH i Ministarstva kulture objasne svoju “sarajevocentričnu” i “mostarcentričnu” politiku, ako je to moguće racionalno objasniti, jer je riječ o očiglednoj diskriminaciji građana po regionalnom kriteriju – kaže Gratz u današnjem saopćenju.

Nadalje navodi kako je niz kulturnih ustanova u Sarajevu dobilo više para nego cijeli USK, kao i da se ne radi samo o Sarajevu.

– Zar je moguće da Vijeće ministara istu količinu novca da cijelom USK i gradu Sokocu? Zar je moguće da Vlada FBiH cijelom USK, koji ima 300.000 građana, da manje novca nego Hrvatskom leksikografskom institutu BiH? – pita  Gratz.

Na kraju saopćenja navodi  „da je ovo unižavanje vrijednosti i dostojanstva građana USK jedna od najozbiljnijih stvari kojom se treba pozabaviti Parlament FBiH, te da je to posebna odgovornost parlamentaraca koji dolaze iz izbornih jedinica s područja USK, a sramno šute o svemu ovome“.

 

Trafika|Ba