Građani u BiH sve teže do krova nad glavom: Cijene stanova porasle za 0,6 posto

Cijene stanova u BiH u 2014. godini uvećane su za oko 0,6 posto u odnosu na isti period prošle godine, iako su stanovi za veliki broj građana u zemlji nedostižniji bili i ranijih godina.

Najviše kamatne stope za stambene kredite u cijelom regionu, uz male i nesigurne plaće, glavna su prepreka građanima u BiH da sebi i porodici osiguraju krov nad glavom. No, iako je situacija teška, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku prosječna cijena stanova, završenih u 2014. godini veća je za 0,6 % u odnosu na isti period prethodne godine, a iznosila je više od 1.500 KM po kvadratnom metru.

Kvadrat stana najskuplji je u većim gradovima poput Sarajeva, Banja Luke, Mostara, Tuzle, Bihaća, dok su stanovi povoljniji u manjem gradovima, ali je i standard ljudi koji žive tu, također dosta slabiji.

Analitičari upozoravaju da vlasti u zemlji građanima, naročito mladim bračnim parovima, što hitnije moraju osigurati povoljnije uslove za kupovinu stana. To ne samo da bi povećalo broj brakova u zemlji, već bi pokrenulo i građevinarstvo u BiH, piše NAP.

 

Trafika|Ba|NAP