Grabar-Kitarović traži ostavku premijera Milanovića

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da je najkonkretniji prijedlog za izlazak države iz krize – ostavka premijera Zorana Milanovića, navedeno je u saopštenju Kancelarije predsjednice, u kojem ona odgovara na pismo koje joj je uputio predsjednik Vlade.

Kancelarija podsjeća da je Grabar-Kitarovićeva 19. februara nazvala Milanovića, ponudivši saradnju i najavila mu slanje prijedloga za održavanje zajedničke sjednice Vlade zbog teškog privrednog i socijalnog stanja u državi.

Navedeno je i da je Grabar-Kitarovićeva premijeru predložila “da timovi kancelarija predsjednice i Vlade utvrde dnevni red zajedničke sjednice”.

Kako do danas iz Vlade nije prihvaćen taj prijedlog, predsjednica je Vladi uputila prijedlog dnevnog reda zajedničke sjednice u skladu s članom Ustava Republike Hrvatske, prenijela je Hina.

“U vezi s pozivom predsjednika Vlade predsjednici da pripremi konkretne prijedloge, način sprovođenja i procjenu finansijskih učinaka tih prijedloga za zajedničku sjednicu

Vlade, naglašavamo da je predsjednica nakon temeljnih analiza i obavljenih konsultacija s privrednim stručnjacima došla do zaključka da je najkonkretniji prijedlog za izlazak Hrvatskle iz krize – ostavka predsjednika Vlade RH”, stoji u saopštenju.

Ako Milanović ne uvaži taj konkretan prijedlog, dodato je, “predsjednica od njega očekuje konkretne prijedloge, način sprovođenja i procjenu finansijskih učinaka tih prijedloga i rješenja za izlazak zemlje iz krize, što je ustavna obveza Vlade, a ne predsjednice RH”.

Milanović je u pismu upućenom Kolindi Grabar-Kitarović načelno pozdravio njenu najavu da će predložiti Vladi održavanje sjednice na temu privrednog stanja u zemlji, ocijenivši kako je važno “da predsjednica pripremi konkretne prijedloge, način sprovođenja i procjenu finansijskih učinaka takvih prijedloga”.

Premijer je, pored toga, pozvao Grabar-Kitarovićevu da zajednički sazovu sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost, a iz Kancelarije predsjednice saopšteno je da ona “sa zadovoljstvom” prihvata poziv za održavanje sjednice Savjeta radi usvajanja godišnjih smjernica za rad bezbjednosno-obavještajnih agencija.

Trafika|Ba|Agencije