GRABAR KITAROVIĆ: Moje izjave nisu nacionalističke

Novoizabrana predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, odbacila je komentare da je njena retorika nacionalistička.

Ona je odbacila pisanje New York Timeas da je pozivom na zajedništvo obnovila nacionalističku retoriku iz 90-ih godina, kao i izjavu šefice diplomatije Vesne Pusić, da će kao predsjednica morati da promjeni nacionalističku retoriku u građansku.

Kad je riječ o pisanju New York Timesa, Grabar Kitarović je rekla da je “članak promašio temu” i da je ona mislila na zajedništvo svih građana, jer je zemlja duboko podijeljena.
“Previše raspravljamo o ideološkim, a premalo o egzistencijalnim pitanjima. Zemlja se nalazi na rubu bankrota i mi je moramo izvući iz krize, a to možemo jedino zajedno”, poručila je Grabar Kitanović u intervjuu za sve tri hrvatske nacionalne televizije.

Komentarišući izjavu ministarke spoljnih poslova Vesne Pusić da će kao predsjednica morati da promijeni retoriku iz nacionalističke u građansku, ona je odgovorila da joj “nije jasno kako jedna ministarka u vladi može da šalje izabranoj predsjednici poruku na takav način”.
“Međutim, još uvijek verujem u saradnju s gospođom Pusić. Želim da sarađujem, ja joj ne bih davala nikakve lekcije niti očekujem ikakve lekcije. Moja retorika nije bila nacionalistička nego rodoljubiva.

Štaviše, želim da i dalje unaprijeđujem prava manjina u Hrvatskoj i da vodim dijalog sa svim vjerskim zajednicama o društvenim pitanjima”, rekla je Grabar Kitarović.

Na pitanje kada će zamrznuti članstvo u HDZ-u, novoizabrana hrvatska predsjednica odgovorila je da će to svakako učiniti pre inauguracije 18. februara, prenijela je Hina.

Ona je rekla i da bi voljela da premijer Zoran Milanović “shvati da je interes države ispred bilo kod državnog interesa” i da bi trebalo da njih dvoje sjednu i razgovaraju.

Grabar Kitarović je ocijenila je i da su Milanovićeve izjave u izbornoj noći da je HDZ “hajdučija”, “zastarjeli govor i plašenje naroda utvarama”.
“To je već viđeno, sjetite se 90-tih godina, “stranka opasnih namjera”, sjetite se svega toga. On ne može vječno, svoj nerad, nesposobnost i bezosjećajnost, opravdavati nečim drugim i plašiti narod utvarama – to je premijer koji je izjavio da je ovaj narod gladan, jer nema šta da jede,
poručila je Grabar Kitarović.

Ona je ponovila da se HDZ promijenio i da se prvi suočio s koruptivnim aferama u svojim redovima.

Trafika|Ba|Tanjug