Francuska policija pretražuje šume i okolna sela oko Pariza u potrazi za braćom

Teško naoružani pripadnici antiterorističkih postrojbi francuske policije pročešljavaju šume i okolna sela sjeveroistočno od Pariza u potrazi za dvojicom braće koji su osumnjičeni za ubojstvo 12 ljudi u srijedu u sjedištu francuskog satiričkog tjednika Charlie Hebdo.

Policija je pretraživala i spilju koja se nalazi u ovoj ogromnoj šumi, no braći ni traga. Mještani govore kako takvih spilja ima stotine, te da se u ovoj šumi teroristi mogu skrivati tjednima, s obzirom na to koliko je velika.

 

CNN je objavio da se jedan od braće, Said Kouachi, uvježbavao s Al Kaidom u Jemenu te da je vrlo vješt u korištenju raznih vrsta oružje. Navodno zna i izrađivati bombe.

Uz helikoptersku pratnju, između 20 i 30 policajaca sudjeluje u pretresima kuća i imanja u Corcyju, selu udaljenom nekoliko kilometara od benzinske postaje na kojoj su primijećena maskirana braća.

 

Uhićeno devet ljudi

 

Bjegunci su Francuzi alžirskog podrijetla Cherif i Said Kouashi, u dobi od 32 i 34 godine, naoružani i opasni, a Cherif je već poznat policiji jer je prije deset godina uhićen u pokušaju odlaska u Irak kako bi se borio na strani islamista, zbog čega je godinu i po bio u zatvoru. Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve objavio je da su dosadi uhitili devet ljudi, za koje se vjeruje da su u vezi s ovim strašnim činom.

 

Pretražuju se i kuće u obližnjem selu Longpontu, smještenom usred guste šume oko 70 kilometara sjeverno od Pariza.

 

Provjeravaju se dojave

 

“Nije riječ o obruču, nismo ih našli. Postoje dojave svjedoka koje smo došli provjeriti”, rekao je dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova u Parizu.

 

U četvrtak navečer došlo je do treće eksplozije u Parizu, a ovog puta je eksplodirao automobil. Srećom, nema ozlijeđenih, a još nije poznato ima li ova eksplozija veze s napadom na redakciju tjednika Charlie Hebdo.

 

U Parizu je u četvrtak ujutro ubijena policajka u pucnjavi s naoružanom osobom koja je nosila neprobojni prsluk. Policija zasad ne zna je li taj okršaj povezan s masakrom u redakciji tjednika, ali je otvorena još jedna istraga zbog terorizma.

 

Policajka je s kolegom išla na mjesto prometne nezgode kad je napadač pucao na njih. Po iskazima očevidaca, napadač je pobjegao u Renaultu Cliju, a policijski izvori napominju da je imao zaštitni prsluk, pištolj i strojnicu.

 

Policajac koji je bio na mjestu događaja rekao je da napadač nije sličio osumnjičenima za pokolj u Charlie Hebdou.

 

Mjere osiguranja na najvišoj razini

 

U cijeloj Francuskoj mjere osiguranja podignute su na najvišu razinu, osobito u zračnim lukama i postajama autobusnog i željezničkog prometa, vjerskim objektima, sjedištima medijskih kuća i velikim trgovinama.

 

Ministarstvo obrane objavilo je da je uputilo još 200 pripadnika specijalnih snaga u Pariz, čijim ulicama sad patrolira ukupno 850 vojnika.

 

Diljem Francuske i Europe održana su bdjenja u spomen na poginule članove Charlie Hebdoa i u znak potpore slobodi govora i medija, a brojne europske tiskovine objavile su karikature francuskog satiričnog tjednika.

 

Britanski Daily Telegraph objavio je karikaturu na kojoj su prikazana dvojica maskiranih napadača koji se pred vratima Charlie Hebdoa međusobno upozoravaju – ‘”Budi na oprezu, možda imaju olovke”.

 

Odvjetnik tjednika Richard Malka najavio je da će Charlie Hebdo izaći sljedeće srijede u tiraži od milijun primjeraka, iako mu je uobičajena naklada 60 tisuća primjeraka.

Trafika|Ba|Danas.hr/Hina/CNN