Fotoreporter AA osvojio nagradu “Award of Excellence” na Međunarodnom takmičenju za fotografiju godi

Foto reportaža fotoreportera Anadolu Agency (AA) u Peruu Sebastiana Castenade osvojila je jednu od najvažnijih međunarodnih nagrada “Fotografija godine” u kategoriji reportaža.

Fotografije su nastale tokom posjete crkvi Senor Cautivo de Ayabaca u Peruu, a osvojila je nagradu “Award of Excellence” na Međunarodnom takmičenju za fotografiju godine.

Fotoreportaža obuhvata fotografije nastale tokom posjete hiljada Peruanaca crkvi Senor Cautivo de Ayabaca na sjeveru Perua gdje bolesnici dolaze tražeći ozdravljenje. Vjeruju da će se dolaskom u crkvu dogoditi čudo kada je njihovo ozdravljenje u pitanju. Neki od posjetitelja, koji se nazivaju grešnicima, do crkve puze kroz blato.

Takmičenje u fotografiji od 1944. godine organizuje Fakultet novinarstva na američkom univerzitetu Missouriju. Stručnjaci za fotografiju svake godine sudjeluju u takmičenju novinskih fotografija i tri sedmice prave selekciju i odlučuju o pobjednicima na takmičenju, u različiti kategorijama.

U ovogodišnjem žiriju su bili: Melissa Lyttle, James Oatway, Patrick Witty, Jacqueline Larma, Gary Hershorn, Paul Kitagaki Jr., Jamie Squire, Adrees Latif, Deanne Fitzmaurice, Annie Griffiths, John Kaplan, Meredith Birkett Hogan, Kim Komenich, Stephen Mayes i Janet Reeves.

 

Trafika|Ba|AA