Fotografije Beatlesa na aukciji

Potpuni set od šest fotografija Johna, Paula, Ringa i Georgea kako prelaze Abbey Road, od čega je jedna korištena za omot istoimenog albuma iz 1969., naći će se na aukciji 21. studenog, a procijenjena vrijednost je 50 do 70 tisuća funta, piše The Guardian.

Set će u prodaju zajedno s fotografijom uličnog znaka koja je  korištena na stražnjem omotu albuma.

Fotografije je snimio Iain Macmillan, prijatelj Johna Lennona i Yoko Ono, 8. kolovoza 1969. Imao je fotoaparat, ljestve i deset minuta. Uspio ih je napraviti šest.
beatles 05
McCartney je odabrao petu od šest fotografija za omot albuma budući da su sva četvorica na njoj u koraku i lijepo poredana.

“One su nevjerojatno rijetke”, istaknula je Sarah Wheeler, šef  fotografije u aukcijskoj kući “Bloomsbury Auctions”. “Razgovarala sam s drugim glazbenim trgovcima i nitko nije uspio naći kompletan set na tržištu najmanje deset godina”.

Macmillan je napravio 25 dodatnih primjeraka svake fotografije, ali  najviše su se prodavale pojedinačno, dodala je.

Uz taj set, aukcijska kuća će prodavati fotografiju na stražnjem  omotu albuma što se Macmillanu nije isprva svidjelo – naime,  naživciralo ga je što je djevojka u plavoj haljini ušetala u snimak.

Gotovo sve vezano za Abbey Road fotografiju postalo je poznato, a bijela Volkswagen buba završila je u Volkswagen muzeju u Njemačkoj.
beatles 03
Omot albuma inspirirao je brojne imitacije te su o njemu smišljene  brojne bizarne teorije urote, poput one da je Paul McCartney zapravo mrtav te da ga je zamijenio dubler.

Teoretičari su tvrdili da postoje tajne poruke na omotu – poput one  da fotografija podsjeća na pogrebnu povorku te da Paul drži cigaretu u desnoj (krivoj) ruci, a zna se da je ljevak.

Abbey Road smatra se jednim od njihovih najboljih albuma i jednim od vrhunaca rock glazbe uopće.

beatles 06

 

Trafika|Ba|Agencije