Home

    Ponedjeljak, 23.04.2018. godine


Nalazite se: Izlog » KULTURA » Film “O Suzan Sontag” otvara treći Festival LGBT filma “Merlinka”

festival možete pratiti od 30. januara do 1. februara u Kriterionu

Film “O Suzan Sontag” otvara treći Festival LGBT filma “Merlinka”

Film “O Suzan Sontag” otvara treći Festival LGBT filma “Merlinka”

Rad na pravima manjinskih skupina, uključujući LGBT osobe, od velikog je značaja za Bosnu i Hercegovinu ukoliko želi da postane otvorenije društvo – kazao je direktor Sarajevskog otvorenog centra Saša Gavrić povodom otvaranja 3. Međunarodnog festivala LGBT filma „Merlinka“ večeras u Sarajevu.

Festival “Merlinka” koji Sarajevski otvoreni centar organizira u Art Kinu Kriterion u periodu od 30. januara do 1. februara, otvorit će dokumentarni film Nancy D. Kates “O Suzan Sontag.”

– Za otvaranje festivala odabran je film “O Suzan Zontag”, ženi koja je za vrijeme rata u BiH bila u Sarajevu gdje je radila s umjetnicima, te je tako vječno ostala upamćena u sarajevskoj istoriji – kazao je direktor Sarajevskog otvorenog centra Saša Gavrić.

Film, kaže, govori o njenom angažmanu, aktivizmu, ali i lezbijskom identitetu, što je manje poznato publici širom svijeta, pa i u Sarajevu.

Gavrić pojašnjava da je festival “Merlinka” prvi put organiziran u Beogradu prije šest godina, te da se osim u Beogradu, organizira i u Podgorici i Sarajevu. Kako kaže, tematika filmova koji se prikazuju na festivalu su, u najširem smislu, prava LGBT osoba.

Također, dodaje Gavrić, “Merlinka” odslikava raznolikost LGBT zajednice, tako da uključuje filmove o lezbijskim parovima, gay ljubavi, trans-seksualnim osobama…

– Bitno je da se građanima omogući da dođu na ovakav festival i da vide da LGBT osobe imaju iste probleme kao i heteroseksualne osobe, jer oni su obični građani kao i svi ostali – istakao je Gavrić.

Drugog dana festivala bit će prikazani filmovi “Krug” i “Dvije majke”, a trećeg dana “Borba za istospolne brakove”, te australijski igrani film iz 2013. godine “52 utorka”, koji će zatvoriti festival.

 

Trafika|Ba

Ostavite komentar

© 2012 - 2014 Trafika.BA | Design - invexmedia.com

Scroll to top