Film “O Suzan Sontag” otvara treći Festival LGBT filma “Merlinka”

Rad na pravima manjinskih skupina, uključujući LGBT osobe, od velikog je značaja za Bosnu i Hercegovinu ukoliko želi da postane otvorenije društvo – kazao je direktor Sarajevskog otvorenog centra Saša Gavrić povodom otvaranja 3. Međunarodnog festivala LGBT filma „Merlinka“ večeras u Sarajevu.

Festival “Merlinka” koji Sarajevski otvoreni centar organizira u Art Kinu Kriterion u periodu od 30. januara do 1. februara, otvorit će dokumentarni film Nancy D. Kates “O Suzan Sontag.”

– Za otvaranje festivala odabran je film “O Suzan Zontag”, ženi koja je za vrijeme rata u BiH bila u Sarajevu gdje je radila s umjetnicima, te je tako vječno ostala upamćena u sarajevskoj istoriji – kazao je direktor Sarajevskog otvorenog centra Saša Gavrić.

Film, kaže, govori o njenom angažmanu, aktivizmu, ali i lezbijskom identitetu, što je manje poznato publici širom svijeta, pa i u Sarajevu.

Gavrić pojašnjava da je festival “Merlinka” prvi put organiziran u Beogradu prije šest godina, te da se osim u Beogradu, organizira i u Podgorici i Sarajevu. Kako kaže, tematika filmova koji se prikazuju na festivalu su, u najširem smislu, prava LGBT osoba.

Također, dodaje Gavrić, “Merlinka” odslikava raznolikost LGBT zajednice, tako da uključuje filmove o lezbijskim parovima, gay ljubavi, trans-seksualnim osobama…

– Bitno je da se građanima omogući da dođu na ovakav festival i da vide da LGBT osobe imaju iste probleme kao i heteroseksualne osobe, jer oni su obični građani kao i svi ostali – istakao je Gavrić.

Drugog dana festivala bit će prikazani filmovi “Krug” i “Dvije majke”, a trećeg dana “Borba za istospolne brakove”, te australijski igrani film iz 2013. godine “52 utorka”, koji će zatvoriti festival.

 

Trafika|Ba