FIFA treba održati novo glasanje o domaćinstvu SP-a

Odluka da se dodijeli domaćinstvo svjetskog nogometnog prvenstva Kataru “tako je radikalno izopačena” ilegalnim isplatama da bi FIFA trebala održati novo glasanje na osnovu izmijenjene procedure, navodi Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PACE) u saopćenju objavljenom u utorak.

“Velike sume novca” su isplaćene više od 30 visokih afričkih nogometnih zvaničnika ili njihovim nacionalnim savezima od katarskog potpredsjednika FIFA-e Mohammeda bin Hammama, kako su objavile britanske novine Sunday Times, da bi se osiguralo da Katar dobije glasove predstavnika Afričke nogometne konfederacije (CAF), saopćio je Komitet PACE-a za kulturu, nauku, obrazovanje i medije.

To je omogućilo Kataru da eliminira brojne druge azijske zemlje kandidate – Australiju, Japan i Koreju – čiji su glasovi u posljednjem krugu na kraju omogućili toj zemlji domaćinstvo svjetskog prvenstva, navodi se u saopćenju.

Procedura je tako “fundamentalno potkopana nezakonitostima” da bi se trebalo održati novo glasanje korištenjem poštenije procedure, tvrde parlamentarci.

Autor izvještaja, Michael Connarty iz Velike Britanije, izjavio je kako je bio u prilici da prouči u detalje dokumente do kojih je došao Sunday Times i da je ustanovio da su dokazi o nelegalnim isplatama neoborivi.

– Uzimajući u obzir strukturiranu akciju ovakvog obima i sume isplaćenog novca, nema nikakve sumnje da postoji “direktna korelacija” između tih flagrantnih nepravilnosti i ishoda glasanja – kazao je.

Izvještaj se također bavi preporukama za poboljšanje transparentnosti u upravljanju FIFA-om i drugim sportskim organizacijama.

O izvještaju će biti raspravljeno na aprilskom plenarnom zasjedanju PACE od 20 do 24. aprila.

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter također će biti pozvan na sjednicu, saopćeno je u utorak iz PACE-a.

 

Trafika|Ba