FIBA izbacila Rusiju iz Eurobasketa

Košarkaška reprezentacija Rusije, izbačena je s predstojećeg Evropskog prvenstva, kao i iz svih međunarodnih takmičenja, potvrdio je potpredsednik Saveza Sergej Černov.

– FIBA je poslala pismo u naš Savez, u kojem se navodi da se Rusija ne nalazi na listi članova FIBA-e. Moramo da razmislimo kako ćemo da riješimo ovu situaciju, jer su pod znakom pitanja učešća na Evropskom prvenstvu i Olimpijskim igrama – rekao je Černov za agenciju Itar Tass, prenosi B92.

Ruski mediji navode da je razlog eliminacije Rusije sa šampionata to što se 2013. godine Sud u Moskvi miješao u rad Saveza kada su održani vanredni predsjednički izbori.

Također, predsjednica Saveza Julija Anikeva pozvana je od borda FIBA-e da prisustvuje na sastanku u Tokiju (8.-9. august), kako bi dodatno pojasnila situaciju zbog koje je došlo do suspenzije, nakon čega će biti i defitnitivno jasno da li Rusija propušta Evrobasket.

Rusija je prvobitno trebalo da igra u A-grupi na Evropskom prvenstvu, koje je na programu od 5. do 20. septembra, sa selekcijama Francuske, Bosne i Hercegovine, Finske, Poljske i Izraela.

 

Trafika|Ba