Feministkinje u Indiji se bore za ravnopravnost žena u hinduističkim hramovima

Feministinja Trumpi Desai je uvjerena da će njena organizacija Bhumara Ranragini Brigade potaknuti revoluciju protiv spolne neravnopravnosti u Indiji.

Iako smatra da su brojna polja na kojima su ženska prava u Indiji ugrožena, njena organizacija se fokusirala na pristup žena hinduističkim hramovima.

Nakon što je grupa njihovih članica zaustavljena na ulasku u hram u selu Maharashtra, ova organizacija je uputila ultimatum upravi hrama, kazavši da ukoliko se do sutra ne dogode promjene da će se vratiti u masovnijem broju od nekoliko stotina i ponovo pokušati ući.

Desai je kazala da je u 21. stoljeću neophodno drugačije i progresivnije razmišljanje.

Uprava hrama tvrdi da je prema tradiciji ovo sveto mjesto uvijek predvođeno muškarcima i da je pogrešno da se to mijenja.

Desai je dodala da se te tradicije trebaju prevazići kao i ona da se živa udovica spali na muževoj sahrani zajedno sa njegovim tijelom.

Članice Brigade su svjesne da za svaku kampanju za ravnopravnost trebaju što je moguće veći broj podržavaoca, a zahvaljujući njima uspjela se potaknuti javna debata o prisustvu žena u hinduističkim hramovima.

Proteklog mjeseca ova grupa je vodila kampanju “Sretna da krvari” (Happy to Bleed) nakon što je vođa hrama izjavio da bi razmislio o dozvoljavanju ulaska ženama u hram ukoliko bi postojao uređaj koji bi utvrdio da žene koje žele ući nemaju menstruaciju.

Ljutite feministkinje predvođene s Desai kazale su da je mnogo razloga za pobudu, ali da svako čeka da neko drugi preuzme inicijativu. “Upravo zato smo mi ustale da se borimo” – kazala je Desai.

 

Trafika|Ba|Independent.co.uk