FBI identificirao dželata iza crne maske

Američka federalna policija FBI identificirala je ubicu Amerikanaca Jamesa Foleya i Steven Sotloffa za čije je ubistvo odgovornost preuzela ekstremistička Islamska država, izjavio je sinoć u Washingtonu direktor FBI-a James Komi.

-Identificirali smo ga – rekao je Komi novinarima odgavarajući na pitanje o identitetu ubice koji je govorio engleski s britanskim akcentom a čije lice se ne vidi na video snimku o ubistvu dvojice Amerikanaca otetih u Siriji.

Kako javljaju svetske agencije, Komi je odbio da kaže koje nacionalnosti je Foleyev i Sotloffov ubica. Islamska država je 19. augusta preuzela odgovornost za ubistvo Jamesa Foleya, a 3. septembra za pogubljenje drugog Amerikanca, koji su ubijeni odsjecanjem glave.

-Vratio sam se, Obama, zbog tvoje arogantne spoljne politike prema Islamskoj državi – rekao je na video snimku ubica obučen u crno s prekivrenim licem i nožem u ruci.

On je tada ubio Sotloffa i zaprijetio da će ubiti Britanca Davida Hainesa, koji je na isti način pogubljen deset dana kasnije, prenosi Blic.

 

Trafika|Ba