Fatimi Gušić, Sandri Dukić i Nejri Kadrić dodijeljena priznanja prvakinja rodne ravnopravnosti

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, u okviru obilježavanja Tjedna ravnopravnosti spolova, danas su po prvi put dodjeljenje nagrade i priznanja prvakinjama rodne ravnopravnosti, koje je dodjelila članica Povjerenstva za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nermina Zaimović-Uzunović.

Kako je istaknuto, cilj dodjele nagrada i priznanja jeste promicanje i izdvajanje osoba koje su doprinijele ravnopravnosti spolova svojim radom i zalaganjem u BiH na lokalnoj, regionalnoj ili državnoj razini.

Prvakinje rodne ravnopravnosti izbrane su po kriterijima izvrsnosti, predanosti radu i zagalanju na polju rodne ravnopravnosti. Posebno se vrednovao stvarni utjecaj, djelovanje i rezultati u sredinama u kojima prvakinje žive i rade, različitost polja na kojma one djeluju, te raznovrstnost poslova koje su provodile. Također, kako je rečeno, veoma važno bilo je izabrati osobe koje će i u budućnosti biti promicateljice rodne ravnopravnosti i osobe na koje bi se građanstvo moglo ugledati.

Prvakinjom rodne ravnopravnosti proglašena je gospođa Fatima Gušić iz Sapne. Istaknuta je vrijednost njenog rada na polju osnaživanja žena iz ruralnih i nerazvijenih područja u BiH. Koordinirajući aktivnostima na polju rodne ravnopravnosti na lokalnoj razini, gospođa Gušić uspjela je aktivirati žene iz malih sredina kakve se često opiru promjeni ustaljenih obrazaca, da se zauzmu sa sebe i da djeluju. Shodne tome, te žene su putem seminara i rada na terenu spoznale nove vidike i obrasce, te sukladno tome unaprijedile svoje djelovanje.

Dobitnica druge nagrade je gospođa Sandra Dukić iz Banje Luke. Kako je rečeno, ona je jedna od rijetkih bosanskohercegovačkih umjetnica koja se bavi pitanjima marginalizacije i diskriminacije žena, ukazujući na nasilje koje one trpe. Uz njezin angažman u umjetnosti i performansu, istaknut je i njen edukativni, profesorski rad s učenicima i učenicama na razbijanju predsuda i rodnih stereotipa. Također, gospođa Dukić posvećena je i terapeutskom radu sa ženama i djecom žrtvama rodno utemeljenog nasilja i to u sigurnoj kući u Banjoj Luci. Neka od iskustava motivirala su je da producira film i videouradak o iskustvima žena koje su preživjele naslije, a koji služe u edukativne svrhe.

Treću nagradu dobila je gospođa Nejra Kadrić iz Sarajeva. Kao mlada osoba pokazala je izuzetno zalaganje i angažman u približavanju načela rodne ravnopravnosti svojim vršnjacima putem brojnih kampanja, obuka i radionica koje je vodila. Ovom prigodom naglašena je važnost njezina sudjelovanja u kreiranju rodno odgovornih politika i strategija za mlade u sklopu regionalnog projekta koji se provodi u devet općina u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, što predstavlja dobar primjer regionalne suradnje.

Na kraju, dobitnicama današnjih nagrada zahvaljeno je na rezultatima koje su do sada postigle. Istovremeno, one su pozvane da odlučno nastave svoje djelovanje, saopšteno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.