Fare Network najoštrije osuđuje ponašanje Zlatka Zahoviča

Povodom skandala u vezi sa nacionalističkim vrijeđanjima sportskog direktora NK Maribor i bivšeg fudbalera Zlatka Zahoviča, Internacionalna mreža za antidiskriminaciju i inkluziju u fudbalu Fare Network uputila je najoštrije osude za pomenuto ponašanje.

 

“Poražavajuće je da u globalnom sportu kao što je fudbal, gdje su i igrači i treneri jednako važni kao utjecajan glas, idoli i uzori za veliki broj ljudi, postoji širenje etničke mržnje i konflikta ovakve vrste.

Najoštrije osuđujemo ponašanje Zlatka Zahoviča, te smatramo da se on treba suočiti sa sankcijama njegovog kluba i Nogometnog saveza.” – izjavio je izvršni direktor Fare Networka Piara Powar.

 

Zahovič je vrijeđao igrače kluba u kojem obavlja funkciju direktora, posebno muslimane na vjerskoj osnovi, prijetio njima i njihovim porodicama, od kojih je najoštrije uvrede dobijao Albanac makedonskog porijekla, Agim Ibraimi. Dokazi o neprimjerenoj retorici Zahoviča pronađeni su i u tekstualnim porukama koje su naknadno objavljene u medijima.

“Nije zgoreg ukoliko bi Zahovič bio primoran na kazneno- popravnu edukaciju o razumijevanju opasnosti i razornosti njegovih komentara i retorike prema osobama koje je vrijeđao.“- dodao je Powar.