Evropski zvaničnici u Parizu obilježavaju 100 godina od kraja Prvog svjetskog rata

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron danas će prirediti večeru šefovima država i vlada pozvanih na obilježavanje 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata.

BiH će u Parizu predstavljati predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Macron će prije toga zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel posjetiti sjever Francuske, šumu Compiegne gdje je 11. novembra 1918. godine potpisano primirje koje je dovelo do kraja rata.

U Parizu će tokom dana u prisustvu visokih vojnih zvaničnika, ali bez Macrona, biti odata počast francuskim maršalima Velikog rata, osim maršalu Philippeu Petainu, zbog kolaboracije s nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Portparol vlade Benjamin Grivois, koji je želio da smiri nastalu polemiku oko Petaina, rekao je da će biti položeni vijenci na grobove pet maršala u Palati invalida u Parizu, a to su Ferdinand Foch, Iber Liote, Luis Franchet d'Esperey, Michel Joseph Monouryi i Emile Fayolle.

Makron će u nedjelju biti domaćin centralne komemoracije ispred Trijumfalne kapije u Parizu. Lideri će potom prisustvovati Forumu za mir koji će simbolično otvoriti kancelarka Merkel s ciljem da se taj skup održava svake godine u Parizu u sklopu promoviranja “reformiranog i obnovljenog multilateralizma”.

Lokalne vlasti u cijeloj Francuskoj pozvane su da se oglase zvonima 11. novembra u 11 sati kada je potpisano primirje.

Francuski predsjednik je inače proveo cijelu nedjelju u obilasku mjesta nekadašnjih bitaka, među kojima su najpoznatije bitke na Somi i kod Verdena. Tokom obilaska pridružili su mu se i strani zvaničnici.

(Nap.ba)