Evo koji su Zmajevi odabir Baždarevića za utakmicu protiv Izraela

Najbolji nogometaši Bosne i Hercegovine 12. juna protiv Izraela će odigrati meč koji bi mogao odrediti  tok kvalifikacija bh. tima za nastup na evropskom prvenstvu u Francuskoj 2016. godine.

Selektor BiH Mehmed Baždarević danas je objavio spisak igrača koje je pozvao na pripreme za taj duel, te  istakao koliko je utakmica protiv Izraela bitna za njegov tim. BiH se nalazi na 5. mjestu tabele kvalifikacione grupe B, a svaki naredni poraz značio bi oproštaj od EP-a.

– Razgovarao sam sa svim igračima koji se nalaze na spisku i uvjerio se da motiv i želja postoje da odigramo nastavak kvalifikacija na najbolji način. Igrači su to pokazali odličnim partijama protiv Andore i Austrije. Ne trebam ponavljati koliko je meč protiv Izraela važan – rekao je Baždarević na današnjoj konferenciji za medije.

Svjestan je da mnogi bh. reprezentativci imaju male minutaže u svojim klubovima, ali vjeruje da će svi biti u zadovoljavajućoj formi.

– Iako neki nisu igrali mnogo u posljednje vrijeme, naši igrači su motivisani da se vrate u pravu formu. Znamo kakva je ekipa Izrael, spremni smo za taj duel – naglasio je selektor BiH.

Reprezentacija će početi pripreme 2. juna u Sarajevu, na terenima u Hrasnici i Grbavici, a zatim će obaviti drugi dio priprema u Trening centru Nogometnog saveza BiH u Zenicu. Tamo će seniorska i mlada reprezentacija, koju također očekuju bitni mečevi, odigrati kontrolni meč.

Baždarević se osvrnuo i na situaciju Emira Spahića, koji je još  bez kluba, nakon što je dobio otkaz u njemačkom Bayeru, a nakon toga se i povrijedio.

– Emir je individualno trenirao u Leverkusenu i s kondicionim trenerima reprezentacije BiH. Svi znamo da je on temperamentan igrač i  uvjeren  sam da će biti izuzetno motivisan za Izraelce, a imam osjećaj da će odigrati i jedan od najboljih mečeva u dresu reprezentacije – objasnio je Baždarević.

Na selektorovom spisku ovoga puta mjesta nije bilo za igrača Hoffenheima Sejada Salihovića, koji je redovno dobijao poziv za reprezentativna okupljanja.

Baždarević je dodao da će Salihović ostati kandidat za reprezentaciju, ali da nije dobio poziv jer u posljednje vrijeme nije dovoljno igrao za svoj tim. Izostavljen je i Mario Vrančić, koji se nalazi na spisku, ali je “otpao” zbog teže povrede noge.

Trafika|Ba|Fena