Erdogan osudio Bidenove izjave o finansiranju terorizma

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan žestoko je osudio u subotu izjave koje se pripisuju američkom potpredsjedniku Joeu Bidenu, koji je optužio saveznice svoje zemlje, među kojim je i Turska, da su financirale “teroriste” u Siriji.

– Ako je Biden izrekao takve riječi, postat će za mene prošlost. Niko ne može optužiti Tursku da je podržavala bilo koju terorističku organizaciju u Siriji, pa ni Islamsku državu (IS) – kazao je Erdogan.

Erdogan je odgovorio novinarima u Istanbulu na pitanje postavljeno o Bidenovim izjavama koje je prenijela turska štampa. U govoru koji je u četvrtak na Univerzitetu Harvard održao o američkoj politici na Srednjem, američki potpredsjednik je upro prstom u svoje arapske i turske saveznike zbog direktne umiješanosti, s “terorističkim grupama, u Siriji.

– Naš najveći problem su naši saveznici u regiji, Turci su veliki prijatelji, kao i Saudijci i Ujedinjeni Arapski Emirati i ostali. Ali, njihov interes je da svrgnu Bašara el-Asada i zato su podržavali rat između sunita i šiita i dali stotine miliona dolara i desetke hiljada tona oružja svima koji pristanu na borbu protiv Asada – kazao je on, objavio je dnevni list Hurriyet Daily News.

– Strani borci nisu nikada koristili Tursku da sa svojim oružjem uđu u Siriju – odgovrio mu je šef turske države i zatražio od Joea Bidena da se “izvini” njegovoj zemlji.

Turska je uvijek negirala podršku džihadistima iz Islamske države. Njen parlament je glasao u četvrtak za vojnu intervenciju u Siriji i Iraku protiv Islamske države, ali je još nejasno na koji način.

 

Trafika|Ba