ERDOGAN: Odluka SAD-a da pošalje oružje Kurdima je “loša”

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan ocijenio je u srijedu da je “loša” odluka Sjedinjenih Američkih Država da dostave oružje i municiju kurdskim borcima koji brane sirijski grad Kobane od džihadista.

– Danas je jasno da je ova odluka loša – ocijenio je Erdoan objasnivši da je ovo oružje palo u ruke glavne kurdske stranke u Siriji, Stranke demokratskog jedinstva, koju Ankara smatra terorističkom organizacijom, i u ruke grupe Islamska država.

– Svu pomoć za Stranku demokratskog jedinstva uživat će pobunjenci iz Kurdistanske radničke stranke (PKK), a Turska mora da se bori protiv toga – kazao je on za štampu prije zvaničnog puta u Letoniju.

Nakon što su izveli više zračnih napada na položaje džihadista koji drže Kobane u opsadi, Amerikanci su u ponedjeljak rano ujutro iz aviona ispustili oružje, municiju i medicinski materijal snagama Jedinica za zaštitu naroda, naoružanom ogranku Stranke demokratskog jedinstva koja se bori protiv džihadista.

– Ne razumijem zašto je Kobane važan u očima Amerikanaca, nema više ni jednog civila u gradu – kazao je on.

U nedjelju je šef turske države kategorično odbio da pomogne Stranci demokratskog jedinstva jer je ona za njega “teroristička organizacija”, kao i PKK koji od 1984. godine vodi gerilu protiv vlade u Ankari.

Turska je do sada odbijala da intervenira vojno i pomogne braniteljima Kobanea plašeći se da bi takva operacija mogla koristiti režimu sirijskog predsjednika Bašara el-Asada, crne ovce za Tursku, i jačanju Kurda.

Pod pritiskom SAD-a, saopćila je u ponedjeljak da je spremna pustiti da preko njenog teritorija pređu irački kurdski borci “pešmerge” na putu prema Kobaneu.