Erdogan kritizirao Obamu zbog šutnje o ubistvu studenata

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan kritizirao je američkog kolegu Baracka Obamu zbog toga što se nije oglasio nakon što je u SAD ove nedjelje ubijeno troje mladih muslimana.

Policija u američkoj saveznoj državi Sjeverna Karolina je uhapsila nadača koji je pucao i usmrtio troje studenata muslimana, uključujući muža i ženu, u univerzitetskom gradu Chapel Hillu, prenijela je agencija AP.

Napadač, identificiran kao Kreg Steven Hicks (46), optužen je za prvostepeno ubistvo Deah Shadi Barakata (23), njegove supruge Jusor Abu-Salha (21) i njene sestre Razan Abu Salha (19) iz Ralija i nalazi se u zatvoru u Daramu.

Erdogan je u četvrtak, na konferenciji za štampu s meksičkim predsjednikom Enrique Pena Nietom tokom posjete Meksiku, rekao da bi Obama, potpredsjednik SAD Joe Biden i državni sekretar John Kerry trebalo da reagiraju poslije takvih zločina.

-Ako budete šutili i ne oglasite se pošto se dese ovakvi incidenti, svijet će šutati kad se nešto desi vama – istakao je Erdogan, osuđujući odgovorne za pucnjavu.

Američka policija je kasnije saopćila da je povod za ubistvo troje mladih muslimana u blizini Univerziteta Sjeverne Karoline dugogodišnji spor između susjeda oko mjesta za parkiranje.

Muslimanske grupe za ljudska prava, međutim, izrazile su sumnje u vezi tog motiva i zatražile od vlasti da se pozabave spekulacijama, iznijetim na društvenim mrežama, da iza ubistva stoje antimuslimanske predrasude, prenosi Tanjug.

-Na osnovu brutalne prirode ovog zločina, vjerske odjeće dviju žrtava i antimuslimanske retorike koja je u porastu u američkom društvu, pozivamo državne i savezne snage reda da se brzo pozabave spekulacijama o mogućem motivu predrasude u ovom slučaju – rekao je Nihad Avad iz Vijeća za američko-islamske odnose.

 

Trafika|Ba|Agencije