EGIPAT: Potvrđene smrtne kazne za 183 optuženika

Jedan egipatski sud potvrdio je u ponedjeljak smrtnu kaznu za 183 osobe optužene da su ubile 13 policajaca u augustu 2013. godine, nekoliko sati nakon što su snage reda ubile u Kairu više od 700 demonstranata pristalica svrgnutog islamističkog predsjednika Muhameda Mursija.

Isti sud je 2. decembra 2014. godine osudio na smrtnu kaznu 188 osoba optuženih da su 14. augusta 2013. godine učestvovale u napadu na policijsku stanicu u Kerdasi, u predgrađu Kaira.

Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava osudile su ovaj proces, kao i druga masovna suđenja stotinama Mursijevih pristalica otkako je on svrgnut 3. jula 2013. godine, koja su se završila smrtnim kaznama.

Ujedinjene nacije ova masovna suđenja, koja su nekada trajala samo nekoliko minuta, smatraju “bez presedana u novijoj historiji” svijeta.

Prilikom donošenja presuda o smrtnoj kazni, sud mora dobiti mišljenje velikog egipatskog muftije, prije nego što potvrdi presudu, što je učinjeno u ponedjeljak. Od 188 osuđenih, dva osuđenika su oslobođena, jednom je kazna zamijenjena kaznom od deset godina zatvora, od dvije optužbe je sud odustao jer su osobe umrle.

Na presude potvrđene u ponedjeljak može se podnijeti žalba.

Muhameda Mursija, prvog demokratski izabranog predsjednika u Egiptu, smijenila je i uhapsila 3. jula 2013. godine vojska po naređenju njenog tadašnjeg zapovjednika generala Abdela Fataha al-Sisija, a policajci i vojnici su narednih mjeseci ubili više od 1.400 pro-Mursijevih demonstranata.

Nekoliko sati kasnije, gnjevna masa je napala policijsku stanicu i ubila 13 policajaca.

Sisi je izabran za predsjednika u maju 2014. godine, nakon što je uništio opoziciju s političke scene. Više od 15.000 ljudi je zatvoreno od jula 2013., uglavnom pripadnika Mursijevog islamskog bratstva Muslimanska braća.

 

Trafika|Ba