EF. FETIĆ: Naše komšije Francuzi nas vole, svi znaju da islam nema veze sa terorizmom

Nakon ubistva francuskih novinara i policajaca u srijedu, cijeli svijet je na nogama, a veliki broj medija nepravedno poziva na prezir prema muslimanima u svijetu.

Abduselam ef. Fetić, bošnjački imam u Parizu kaže u ekskluzivnom razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria kako neprestano čita medijske izvještaje u kojim se najavljuje paljenje džamija u Francuskoj, i u Evropi, pa ga hvata nelagoda zbog toga. Ali, ohrabruju ga izjave francuskih političara koji od jučer pozivaju na mir i na toleranciju. Nada se da će tako i ostati.

Teroristički napad na redakciju pariškog lista Charlie Hebdo, u kojem je u srijedu ubijeno deset novinara i dva policajca, uznemirio je građane širom svijeta. Iako su se zvanični islamski lideri iz svijeta ogradili od ovog napada, napominjući da se radi o nedopustivom barbarstvu koje nema veze sa islamom i muslimanima u svijetu, analitičari ocjenjuju kako bi muslimani u svijetu ipak mogli osjetiti posljedice zbog toga.

– Jutros sam odvezao dijete u školu, i učitelji su lijepo razgovarali sa mnom. Mislim da niti jedan pametan čovjek jučerašnji terorizam ne bi trebao poistovijetiti sa islamom – rekao je ef. Fetić.

– Primijetio sam jedino na očima nekih Arapa da su malo više uznemireni. Boje se kako će se sve dalje odvijati. Ali, svi se nadamo najboljem – dodao je on.

Ef. Fetić kaže da je Franuska tolerantna prema Bošnjacima, i da do sada njihova vjerska zajednica nikada nije imala problema. Njihova saradnja sa lokalnim vlastima jako je dobra. On se nada da će tako i ostati. Naročito ga raduje to što su francuski političari oprezni kada daju izjave, u kojima pozivaju na mir i toleranciju prema svim građanima Francuske.

 

Trafika|Ba|NAP