DŽUMHUR: Najbitnije mi je da do kraja sezone odigram dobro

U ovom trenutku najbitnije mi je da u narednih nekoliko turnira do kraja sezone odigram dobro te da svoj fokus prebacim na pripreme za sljedeću sezonu – kazao je u razgovoru za Agenciju Fena najuspješniji bh. teniser Damir Džumhur.

Nada se da će do kraja godine ući u top 100 tenisera svijeta dodajući da predano radi da ostvari i taj cilj. Istakao je da je u nekoliko navrata tokom protekle sezone bio blizu da probije tu granicu.

Što se tiče nastupa na ATP turnirima, Džumhur se nada da će također igrati uspješno i u najjačoj konkurenciji.

– Znam da sam blizu ATP nivoa, osjetio sam već čari takmičenja na velikim turnirima i želim biti dio te priče, ali shvatam da još moram puno raditi i naučiti da bih se mogao ravnopravno nositi s igračima na ATP nivou – kazao je.

Dodao je da ima motivaciju, radnu etiku te da mora biti strpljiv i marljivo raditi, jer nije lako probiti se u elitno tenisko društvo.

Naglasio je da mu je jako žao što se ove godine bh. teniserska reprezentacija nije uspjela plasirati u Prvu grupu Evro-afričke zone Davis cupa.

– Jako mi je žao zbog toga, jer smo zaista željeli pobjedu, ali Berankis je odigrao gotovo perfektan vikend tenisa i to je na kraju bila ta razlika – objasnio je.

Dodao je da je to bila dobra prilika da se tenis u BiH još više popularizuje.

– Moramo pokazati i sebi i našim navijačima da smo profesionalci i da možemo ovaj meč staviti iza nas i spremno dočekati sljedeću godinu i opet krenuti u napad na Prvu grupu Evro-afričke zone – objasnio je.

Mladim nadama bh. tenisa Džumhur je poručio da efikasno i discplinovano iskoriste vrijeme koje provodu na treninzima, a za one koje igraju juniorske turnire, pogotovo one najmlađe, da su ti počeci najteži i da moraju znati da je potreban određeni broj mečeva da bi se postalo dobar meč igrač.

– Ne dajte da vas pokoleba pokoji loš rezultat, iskoristite to kao dodatnu motivaciju za dalji rad. I ja se sa svoje strane trudim da pratim rezultate naših mlađih tenisera i čini mi se da imamo solidnu generaciju talenata, što je opet pohvalno za bh. školu tenisa, koja je ipak jako mala – zaključio je Džumhur u razgovoru za Agenciju Fena.

 

Trafika|Ba|Fena