Džindić: Plin bi mogao poskupiti tri do pet posto, ali nikako 30 posto

Iz kompanije BH Gas prije nekoliko dana zatraženo je povećanje veleprodajne cijene gasa sa 495 na 650 KM za 1.000 kubnih metara.

Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je danas kako nije realno da dođe do povećanja cijene plina.

„Što se tiče Vlade FBiH i resornog ministarstva, mi smo odgovorili BH Gasu, da u suštini ima elemenata koji govore da cijena plina treba ići prema gore, ali da nema elemenata po kojima bi cijena išla gore za 31,3 posto“, kazao je Džindić.

On je dodao kako je njegovo ministarstvo uputilo dopis ministarstvu trgovine.

„Dakle, uputili smo taj dopis i ministarsvu trgovine FBiH, na osnovu čega će oni, vjerovatno, predložiti Vladi FBiH eventualno povećanje cijena plina tri do pet posto ili će ponovo vratiti našem ministarstvu da razmotri i predloži konkretnu mjeru. Dakle, u ovom trenutku tri do pet posto je opcija koja bi mogla ići u nekom narednom periodu, a 31, 3 posto nikako“, smatra Džindić.

Džindić je poručio kako ministarstvo, na čijem čelu se nalazi, ima mehanizme da spriječi povećanje cijena plina tako što neće dati saglasnost za povećanje cijene.

(Nap.ba)