Džaferović: Povezivanje rješavanja odnosa Srbije i Kosova sa BiH je štetno i opasno

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, ocijenio je neprihvatljivim, štetnim i opasnim izjave pojedinih političara Republike Srbije i bh. entiteta RS u kojima se povezuje rješavanje odnosa Srbije i Kosova sa Bosnom i Hercegovinom, javlja Anadolu Agency.

“Neprihvatljivim, štetnim i opasnim smatram nastojanje pojedinih zvaničnika Republike Srbije i bh. entiteta RS da u javnim istupima sve češće povezuju rješavanje odnosa između Srbije i Kosova sa Bosnom i Hercegovinom, njenim granicama i statusom entiteta RS. Takvim izjavama, kojima se dovodi u pitanje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i nepovredivost njenih međunarodno priznatih granica, ne doprinosi se poboljšanju odnosa između dviju država. Naprotiv, time se šalju loše poruke i bespotrebno stvaraju tenzije“, poručio je Džaferović.

On dodaje da bi zvaničnicima Republike Srbije, ali i Republike Srpske, trebalo biti potpuno jasno da se međunarodno priznate granice BiH nikada neće promijeniti.

“Bilo kakav pokušaj narušavanja teritorijalnog integriteta ili prekrajanja njenih granica neće dovesti u pitanje Bosnu i Hercegovinu, ali bi svakako značilo ugrožavanje mira i stabilnosti cijele regije, kraj Dejtonskog mirovnog sporazuma, a time i entitetske unutrašnje strukture Bosne i Hercegovine nastale u Dejtonu. Bosna i Hercegovina se ničim ne miješa u rješavanje odnosa Srbije i Kosova. Stoga, od zvaničnika Republike Srbije očekujem da i oni prestanu Bosnu i Hercegovinu dovoditi u bilo kakvu vezu sa dijalogom na relaciji Beograd – Priština“, završio je Džaferović.