Dvanaest savjeta za njegovanje kože u zimskim danima

Onako kako u ljetnim mjesecima visoke temperature i zrake Sunca predstavljaju opasnost za našu kožu, tako i u zimskim danima postoji opterećenje od hladnoće i vjetra. Poslušajte 12 savjeta kako zaštititi kožu i zimskim mjesecima…

– Nanosite adekvatan sezonski tretman –

Pri kupovini sredstava za njegu kože i licu u jesenjim i zimskim mjesecima treba primjenjivati isti princip kao i prilikom kupovine odjeće. Vodite računa o činjenici da proizvodi za njegu lica u hladnim mjesecima imaju odgovarajuće sastojke, različite od onih koji se koriste ljeti.

– Jedan proizvod nije dovoljan –

U ljetnim mjesecima ulicom prolazimo u adekvatnoj odjeći, a isto je i kada nastupe hladni dani, gdje pokrivamo što veći dio tijela. Isto je i sa kozmetičkim proizvodima. Na primjer, korištenje hidratacijskih losiona sa serumom i zaštitnih krema daje čarobne rezultate.

– Ne zaboravite na ruke! –

Hladnoća najviše udara na one dijelove tijela koji su joj stalno izloženi, pa ne zaboravite zaštititi vaše ruke. Ukoliko se koža isuši, prijeti joj pucanje, što će dovesti do svraba. Uz obavezno nošenje rukavica, na zaboravite primjeniti kremu za ruke. Nakon svakog pranja ruku, nanesite kremu za ruke.

– Parfem nanositi na odjeću, ne na kožu –

Pojedini dermatolozi savjetuju da se parfem ne koristi zimi. Razlog je što alkohol koji sadrže može isušiti kožu. Međutim, postoji jednostavna alternativa: umjesto na tijelo, nanosite parfem na vašu odjeću.

– Suha koža? –

Ukoliko imate prirodno suhu kožu, onda zasigurno ne smijete koristiti losione i tonike sa alkoholom. Pažnja: Sa upotrebom dermato-kozmetičkih proizvoda možete početi tek sa navršenih 20 godina.

– Pravo vrijeme za riješavanje dermatoloških problema –

Možda je teško povjerovati, ali zima uistinu jeste najbolje doba za riješavanje dermatoloških problema poput promjena u boji kože (diskoloracije), bora i viška kože. Pojedini dermatološki proizvodi moraju se nanositi u odsustvu Sunčevih zraka. Primjer za to su laserski tretmani.

– Češće tuširanje… –

Nemojte prestati sa tuširanjem tokom zime. Preporučuju se učestala tuširanja, hladnijom vodom. Nakon tuširanja koristiti hidratantne losione. Tuširati se možete kremom ili uljem za tuširanjem.

– Tuširanje gelom ili uljem –

Prednost prilikom tuširanja dajte gelovima, kremama ili uljima za tuširanje. Ovi proizvodi pomažu održavanju vlažnosti kože. Osim toga, smanjuju njeno ljuštenje (eksfolijaciju).

– Pravo vrijeme za peeling –

Zimski dani su idealno vrijeme za peeling kože lica i tijela. Lijepa i zdrava koža zahtijeva održavanja u vidu uklanjanja mrtvih stanica. Ovo je doba da proizvode za taj vid njege iskoristite do maksimuma.

– Dovoljan unos vode i omega-3 masnih kiselina –

Piti dovoljne količine vode nije potrebno samo ljeti, već i zimi. Iako mi ne osjećamo žeđ kao za vrijeme velikih vrućina, naša koža ipak ima potrebu za vodom. Losos i orasi su dobri izvori omega-3 masnih kiselina, važnih za ishranu naše kože.

– Zaštitite vaše usne! –

Niske temperature nerijetko dovode do pucanja nježne kože na usnama. Valja ih navlažiti prije spavanja. Prije izlaska na hladnoću, na usne moramo nanijeti odgovarajući balzam.

– Obratiti pažnju na stopala –

Svaki put kada izađete ispod tuša, treba primjeniti i hidratizirajuće sredstva za vaša stopala. Dobra ideja je korištenje losiona sa glicerinom.

 

Trafika|Ba|Hürriyet