Dudić ponovo izabran za predsjednika Mešihata IZ-e u Srbiji

Za glavnog muftiju i predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) u narednom mandatu od pet godina izabran je aktuelni predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Na istom zasjedanju članovi Sabora, na prijedlog predsjednika Mešihata, danas je jednoglasno izabran novi sastav Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, saopćeno je iz te islamske zajednice.

Direktor Škole “Kur’ana Časnog” i imam Altun alem džamije u Novom Pazaru hafiz Irfan ef. Malić, koji je bio drugi kandidat, dobio je osam glasova. Jedan glas je bio nevažeći.

Nakon današnjeg ponovnog izbora na čelo Mešihata, muftija Dudić je će poručio da će raditi na afirmaciji islamskih i duhovnih vrijednosti, na dijalogu među svim religijama u Srbiji, ali i da će učestvovati u jačanju države i njenom napretku ka slobodi i ravnopravnosti svih građana.

“Povjereni emanet, zajedno sa vama, nosiću dostojanstveno, radiću za dobro islama i muslimana, poštujući iste vrijednosti. Osjećam odgovornost da nastavim afirmaciju islamskih i duhovnih vrijednosti kroz službe i ustanove islamske zajednice. Nastojat ću za dobrobit svih muslimana u Srbiji, Preševskoj dolini, Beogradu, Vojvodini, Sandžaku…”, poručio između ostalog Dudić i pozvao muslimane da čuvaju islamsku zajednicu.

U Srbiji od 2007. godine djeluju dvije islamske zajednice, Islamska zajednica u Srbiji (IZuS) i Islamska zajednica Srbije (IZS).