Dosad nezampaćena superiornost Bayern Minhena! Roma poražena sa 1:7

Večeras su se u Rimu sastale ekipe Rome i Bayerna iz Minhena u kojem je njemački tim ostvario nevjerovatnu pobjedu od 1:7.

Rudi Garcia je imao izuzetno motivisanu ekipu, jasan plan i ideju, ali on je u utorak u Bayernu imao protivnika s, fudbalski gledano, druge planete, piše portal Sport.ba.

Možda zvuči besmisleno, ali Roma nije mnogo toga napravila loše, barem nije tako djelovalo. Postavili su se gotovo jednako kao i u Manchesteru, pokušali donekle prepustiti loptu protivniku, ali i agresivnom igrom u sredini doći do prilike da ugroze Neuera. Nešto poput one Gervinhove šanse nakon Robbenovog prvog gola. Uostalom, i statistika kaže da je Roma u prvom poluvremenu i pored 0-5 bila – oprostite ako zvuči (a zvuči!) glupo – ravnopravan protivnik. Imali su 170 uspješnih pasova od njih 207; ilustracije radi Šahtar Donjeck, koji je u Bjelorusiji u isto vrijeme bio na 6-0, imao je 189. Naravno, bilo bi iluzorno tvrditi da je Roma igrala dobro, jako mali broj tih pasova je ustvari bio prema završnoj trećini terena i imao neki smisao u igri prema naprijed, ali je očigledno imala plan i ideju, koju je bilo nemoguće realizovati.

Naravno, jedini razlog te nemoći jeste savršeni Bayern. Pep Guardiola nije se bavio nikakvim revolucijama, jednostavno je svoj stroj namjestio na rutinski mode i pustio ih da gaze. U redu, bila je to gotovo idealna noć, ušlo je gotovo sve u prvih pola sata, ali ovo je bila prilika na djelu vidimo kako izgleda tim kojem apsolutno sve što je isplanirao polazi za nogom. I ne treba se gubiti u suvišnim dubokim analizama – nekada je jednostavno dovoljno u uživati u savršenstvu fudbala.

Drugo poluvrijeme trebalo je biti rutinsko odrađivanje posla, i to pod ručnom za Bayern, što je, u suštini, i bilo, ako ga poredimo s prvih 45 minuta. Domaći su probali agresivno na startu, ublažiti poraz, ali problemi su se gomilali a Bayern je jednostavno večeras bio premoćan. Djelovalo je kao da ne žele poniziti domaćina, ali su zabili šta su morali.

Miralem Pjanić izašao je u 78. minuti, a njegov učinak realno je teško ocijeniti. Gosti su bili ti koji su mljeli u sredini, apsolutno dominirali, tako da je bilo teško za Pjanića da se ne utopi u sivilo cjelokupne ekipe. Statistika je, u usporedbi s drugima, djelovala solidno, ali iluzorno je očekivati da iskoči iz ovako loše timske izvedbe.

Dakle, rutinski je Bayern pregazio Romu i obilježio ovu noć u Ligi prvaka. Nekoliko sati ranije svjedočili smo mučenju Citya u Moskvi, gledali smo i sudar Rome i Manchestera na Etihadu u prošlom kolu, te gostovanje Citya u Munchenu i kad podvučemo crtu jasno je da je među ovim ekipama – iako se radi o prvaku Engleske i jednoj od najboljih ekipa u Italiji – ogromna razlika. Jednostavno, večeras smo dobili još jednu potvrdu da je Bayern jedna od tri najbolje ekipe u Evropi i da će biti najozbiljniji kandidat za osvajanje ovogodišnje Lige prvaka.

 

Trafika|Ba|Sport.ba